HAZA KÜLFÖLD Ukrajnai háború – Putyin elrendelte a zaporizzsjai atomerőmű orosz tulajdonba vételét

Ukrajnai háború – Putyin elrendelte a zaporizzsjai atomerőmű orosz tulajdonba vételét

493
hirdetés

Elrendelte a zaporizzsjai erőmű orosz szövetségi tulajdonba vételét szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Kép: illusztráció, pixabay.com

    „Elrendelem, hogy az Oroszországi Föderáció kormánya gondoskodjon a Zaporizzsjai Atomerőmű nukleáris létesítményei és a működéséhez szükséges egyéb vagyonelemek szövetségi tulajdonba vételéről” – hangzott az elnöki utasítás.
Oleg Romanyenko, a létesítmény új üzemeltető cégének vezetője, az oroszországi balakovói atomerőmű korábbi főmérnöke közölte, hogy a zaporizzsjai erőmű valamennyi alkalmazottját átveszik, eddigi fizetésüket és szociális juttatásaikat megtarthatják. Romanyenko szerint fel fogják mérni a létesítmény állapotát, és helyreállítják a sérült infrastruktúrát.
Moszkva azzal vádolta meg a zaporizzsjai atomerőmű ukrán állampolgárságú, leváltott vezérigazgatóját, Igor Murasovot, hogy „együttműködött” az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU). Ezt ő nem tagadta. A Rosszija 24 hírtelevízió kedden felvételeket mutatott be arról, hogy Murasovovot kitoloncolták az ukrán ellenőrzés alatt álló területre.
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az ukrán tüzérség az elmúlt nap folyamán több mint 43 lövedéket lőtt ki Enerhodar város északi külterületére és az atomerőművel szomszédos területre Marhanec településről. A tábornok szerint a tüzet elfojtották, a sugárzási szint normális.
A helyi hatóságok szerint megrongálódott az enerhodari hőerőmű csőrendszere.


MTI

hirdetés
Previous articleCsaca: Ittas sofőr ütött el a járdán egy nőt és két gyerekét
Next articleMúltba nézés és jövőbe tekintés a nemzeti gyásznapunk előestéjén, Komáromban