HAZA KÜLFÖLD Ukrajnai háború – Horvát államfő: Washington és Moszkva proxy háborút folytatnak Ukrajna...

Ukrajnai háború – Horvát államfő: Washington és Moszkva proxy háborút folytatnak Ukrajna kárára

531
hirdetés

Az Egyesült Államok és Oroszország proxy háborút folytat Ukrajna kárára, és végül tárgyalások útján nekik kell ezt megoldaniuk – jelentette ki Zoran Milanovic horvát elnök újságíróknak hétfőn.

kép: illusztráció, pixabay.com

A proxy háború kifejezést azokkal a konfliktusokkal kapcsolatban használják a diplomáciában, melyekben regionális vagy nagyhatalmak érdekei ütköznek, de a felek nem közvetlenül egymással állnak harcban, hanem helyi erők támogatásán keresztül érvényesítik érdekeiket.
Milanovic kijelentette: nem érti, miért nem meri senki kimondani, hogy valójában Washington és Moszkva proxy háborújáról van szó, amelyet tárgyalások útján nekik is kell megoldaniuk.
Zágráb ad otthon kedden a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának, amelyre nem hívták meg a horvát elnököt.
„Nagyon sok a cinizmus és tisztességtelenség az ukrán néppel és általában a háborúval szemben. Nem akarok egy újabb pózoló lenni, aki hozzájárul ehhez” – mondta Milanovic, hozzátéve, hogy nem találkozik a rendezvényen részt vevő Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnökkel sem, mert az amerikai nagykövetség későn kérte a találkozót.
Pelosi nem a végrehajtó hatalom képviselője, és ezek úgyis csak udvariassági találkozók – mondta Milanovic, majd hozzátette: „egyébként is két hét múlva úgysem lesz már házelnök, mert Amerikában választások lesznek, és a republikánusok fognak győzni, mégpedig fölényesen”.
Milanovic úgy vélte: az Európai Unió elkésett Ukrajna támogatásával, az elmúlt években több milliárd euróval kellett volna segíteni az országot, hogy „fejlődjön, gazdasági szerkezete átalakuljon, felszámolja a korrupciót és a politikai szélsőségeket, amiből több volt, mint bárhol máshol”.

MTI

hirdetés
Previous articleA Komáromi Öregdiákok 18. tagsági összejövetele
Next article1956 hőseire emlékezett Dél-Komárom