HAZA RÉGIÓ Újabb mérföldkő: Rimaszombat környékén is elérhető lesz a Mária Rádió Mirjam

Újabb mérföldkő: Rimaszombat környékén is elérhető lesz a Mária Rádió Mirjam

547
hirdetés

Örömhírről számolhatunk be a komáromi székhelyű Mária Rádió Mirjam áldásos tevékenysége kapcsán: a szlovák frekvenciatanács szeptember 21-i ülésén a rimaszombati FM 102,4-es frekvenciát a Felvidéken egész nap, magyar nyelven sugárzó, katolikus rádiónak ítélte meg – erősítette meg a Ma7 által kapott információt Szabó Zsolt, a Mária Rádió Mirjam elnöke.

A Mária Rádió Mirjam lelkes csapata a műsorigazgató Lépes Lóránt atyával és Szabó Zsolt elnökkel

Elöljáróban hangsúlyozta: „Rádiónk történetében és a felvidéki magyarság életében is újabb mérföldkőnek számít a rimaszombati 102,4-es frekvencia megszerzése. Ez annak a sikersorozatunknak a részét képezi, amely során először 2019. december 16-án a rozsnyói FM 90,5-ös, majd 2020. szeptember 18-án az érsekújvári 94,6-os, tavaly pedig a lévai FM 100,6-os saját frekvenciával gazdagodtunk. Korábban csupán a magyarországi Mária Rádió által üzemeltetett magyarországi, a határ közelében elhelyezkedő frekvenciákon volt hallható a napi 8 órás regionális műsoruk, valamint interneten keresztül voltunk hallgathatóak”.

Kérdésünkre, hogy az újabb és újabb frekvenciák megszerzése már könnyebb-e, mint amilyen az első frekvenciáé volt, leszögezte: „Sajnos, nem könnyebb! Valamennyi új frekvencia megszerzése új, nehéz kihívásnak számít, és mindegyik szlovák frekvenciatanácsbeli meghallgatásra másként kell felkészülnünk. Egy-egy új frekvenciát általában több jelentkező szeretne megkapni, köztük időnként anyagilag nagyon erős, szlovák nyelven sugárzó vetélytársakkal kell megküzdenünk. Ez esetben a rimaszombati frekvenciát ugyan más nem igényelte, mégis a tanácstagok a meghallgatásunk során több beugratós kérdést tettek fel nekünk. Bár ez sem volt könnyű futam, ám örvendetes, hogy miután felsorakoztattuk az érveinket, és válaszoltunk a kérdésekre, végül megkaptuk a negyedik saját frekvenciát“.

Azt is elárulta, hogy miután az idei tavaszi meghallgatásuk után nem sikerült megszerezniük egy hőn óhajtott dunaszerdahelyi frekvenciát, négy hónapig nagy szakmai alázattal és elszántsággal a tegnapi meghallgatásra készültek. Az eltelt időszakban is a hazai médiavilágnak egyre jobban bebizonyították, hogy politikai lobbicsoportok támogatottságát nem élvező, hallgatói adományokból élő, kis rádióként is életképes, korrekt „játékosnak“ számítanak az itteni rádiózásban, amely munkatársai képesek nívós, színes műsorok elkészítésére.

Majd megtudtuk, hogy egy-egy új vételkörzet beindítása az ahhoz szükséges műszaki berendezésekkel és a pozsonyi technikus jutalékával együtt hozzávetőleg 12 ezer euróba kerül, a működtetése pedig az antennabérlési és villanyszámla-díjjal, valamint az iroda további rezsiköltségeivel együtt jócskán megnöveli a rádió havi kiadásait.

„A rimaszombati vételkörzet beindítása csak azután kezdődhet, miután majd e frekvencia megszerzéséről három-négy héten belül megkapjuk a hivatalos határozatot. Azután megteremtjük a szükséges műszaki feltételeket, megkötjük a szerződést az antennabérlésről és az illetékes villanyteleppel. Ezen jogi és műszaki jellegű lépések megtétele, illetve a kellő hivatali vélemények begyűjtése további 3-4 hónapot szokott igénybe venni. Reméljük, hogy ezt az előkészületi időszakot semmiféle külső tényező nem hosszabbítja meg. Bár e vételkörzet beindítása szép karácsonyi ajándék lehetne a Rimaszombat környékén élőknek, de azt az eddigi tapasztalataink alapján nem tartom lehetségesnek“ – fejtette ki az elnök úr.

Havonta kiadják a rádióval kapcsolatos aktualitásokról szóló, ingyenes magazint

Mint mondta, a jelenlegi 6 fizetett alkalmazottuk számát egy-egy új frekvencia megszerzése kapcsán nem kell növelniük, hiszen ugyanaz a műsor szól majd Rimaszombatban és annak környékén is, mint a többi vételkörzetükben.

„A jelenlegi technikusaink utaznak majd ki az újabb helyszínre is akkor, ha ott esetleg problémák merülnének fel, akadozna az adás. Persze, ettől függetlenül szívesen bővítenénk a kollégáink számát, de ahhoz további pénzeszközökre lenne szükségünk. Bízunk abban, hogy valamennyi új frekvenciának köszönhetően nem csak új hallgatókkal, hanem további adományozókkal is gyarapodunk. Velem együtt közel 130 önkéntes pedig teljesen ingyen dolgozik e rádió sikeres működéséért“

– magyarázta.

Azt sem titkolta, hogy a dunaszerdahelyi frekvenciáért is tovább harcolnak: „ A távlati tervünk az, hogy egy-egy dunaszerdahelyi, nagymegyeri és párkányi frekvenciát is megszerezzünk”.

Végül hangsúlyozta: „Rádiónk Felvidék-szerte hatalmas közösségépítő, magyarságtudat-őrző feladatot végez, miközben igyekszünk hozzájárulni a hallgatók lelki megerősödéséhez. Mivel a Rimaszombat környékén élő magyarok több tekintetben eléggé perifériára szorulnak, ott fokozott igény mutatkozik a 24 órán át magyar nyelven hallgatható műsorunk iránt“.

A Mária Rádió Mirjam történetéről, műsoráról bővebb információt található a www.mariaradio.sk oldalon, ahol az élő adást is hallgatható. Továbbá minden hónapban kiadja a rádióval kapcsolatos aktualitásokról szóló, ingyenes magazinját, amit további költségek nélkül eljuttat az azt igénylő hallgatókhoz. A magazin a rádió bármely elérhetőségén megrendelhető. Címe: 945 01 Komárom/Komárno, Jókai utca 6./ Jókaiho 6., az iroda telefonszáma: +421/35-7789-416; élő adás: +421/35 7 72 72 72, e-mail: info@mariaradio.sk.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

Fotó: Mária Rádió Mirjam
hirdetés
Previous articleBezzeg a mi időnkben! (De ezek a mai fiatalok?)
Next articleVálasztás2022: Október 4-ig postázzák a választás idejéről szóló értesítést