Kezdőlap DUNATÁJ Újabb brüsszeli siker

Újabb brüsszeli siker

554
MEGOSZTÁS

Hol áll most a jogsértések ügye?

Dr. Szabó Olga

 

Köztudott, hogy a Gútai Közlegelők visszaigényléséért a vélt tulajdonosok illetve azok leszármazottai már 15 esztendeje harcolnak a hivatalokkal és a bíróságokkal. Mivel a jogi személyek tulajdonát egyik kárpótlási törvény sem adja vissza, ez a küzdelem fiaskóval végződött volna, ha a bíróság nem sérti meg a résztvevők igazságos bírósági eljáráshoz való jogát. De megsértette!

Ötvenegy panaszos esetében döntött az Európai Emberi Jogi Bíróság. 50 panaszos esetében ismerte el a panasz jogosságát, 1 időközben elhunyt panaszost pedig kihúzott a panaszosok listájáról, mert leszármazottai nem mutattak érdeklődést a panasz ügyében folyó eljárás ránt és nem bíztak meg senkit jogi képviseletükkel. A 2018. augusztus 31-én hozott ítélet – miután Szlovákia annak felülvizsgálatát kérte a Nagy Kamarától – február 4-én emelkedett jogerőre. A végrehajtásra 3 hónap áll Szlovákia rendelkezésére, így a jóvátételt legkésőbb május 4-én kell átutalnia az Igazságügyi Minisztériumnak a panaszosok számlájára.
További 37 résztvevő esetében nyújtottam be panaszt az Európai Emberi Jogi Bíróságra amit az befogadott. Ezért kérem azokat a panaszosokat, akik a megbízási szerződést még nem küldték vissza, hogy minél hamarabb tegyék meg. Mivel a Nyitrai Kerületi Bíróság kötelezett az összes panaszos jogi képviseletére, azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok azoknak a elhunyt résztvevőknek a leszármazottaihoz, akik még nem küldték el nekem a jogerősségi záradékkal ellátott hagyatéki végzést, hogy szíveskedjenek mielőbb megtenni.
Megértésüket, segítségüket, bizalmukat köszönöm.

Dr. Szabó Olga

 

DUNATÁJ HETILAP 14/2019

hirdetés