HAZA Egyéb Új tanév, megújult iskolaépület

Új tanév, megújult iskolaépület

990
hirdetés

Gúta legmodernebb iskolájaként szolgálhatja a gyermeknevelést

Múlt héten pénteken, ünnepélyes keretek között adták át a nagyszombati érsekség irányítása alá tartozó, Gútai Nagyboldogasszony Iskolaközpont felújított épületét, amely többségében a magyar kormány anyagi támogatásának, illetve az érsekség és az adományozók nagylelkűségének köszönhetően biztosíthatja a felvidéki város és környéke oktatásügyét.

Kiss Róbert érseki általános helynök az is-kolaépület felszentelésekor

Pénteken délelőtt a gútai Nagyboldogasszony plébániatemplomban Kiss Róbert a nagyszombati érsekség általános helynöke, kanonok a komáromi Szent András bazilika plébánosa főcelebránsa volt annak a szentmisének, amelyet az új iskolai év megnyitása, illetve a felújított iskolaközpont ünnepélyes átadása alkalmából tartottak meg. A szentmise végén Tóth Árpád, az oktatási intézmény igazgatója foglalta össze az iskola újkori történelmét, rámutatva ara, hogy Istenben boldogult Berkes Imre atya, aki az egyházi iskola alapítója volt, a község fiatalságának Istenbe vetett hitét kívánta elmélyíteni. Ezt a célját napjaink pedagógusai maradéktalanul kívánják teljesíteni.

– A bővítésnek köszönhetően ki tudjuk elégíteni az egyházi oktatás iránt érdeklődők egyre növekvő igényeit – mondta bevezetőjében Tóth Árpád iskolaigazgató, aki Decsi Katalintól szeptember elsejével vette át az iskolairányítását. – Jelenleg 13 osztállyal, 205 diákkal működik az alapiskola. Az óvodában két csoport van, maximális létszámmal, azaz 40 óvodással. Továbbra sem mondtak le a négyéves gimnázium elindításáról. Amennyiben a szülők részéről érkezik igény, illetve elérkezik a „megfelelő idő”, valószínűleg nyitnak majd gimnáziumi osztályokat is. Horváth Árpád polgármester felszólalásában rámutatott arra, hogy a városvezetés örömmel támogatta az átépítést, s az elmúlt években, a felújítás miatt hat különböző helyszínt biztosított a folyamatos oktatásra. Sajnálattal mondta, hogy a folyamatos gáncsoskodások következtében továbbra sincs az intézménynek tornaterme, így a diákok a városi sportcsarnokba járnak tornázni, illetve a szabadidőközpont pályáját használják jó időben, valamint a helyi cselgáncsklub termeit is használhatják. Az ünnepi felszólalások sorát Potápi Árpád János, a  Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára zárta. Ünnepi beszédében a magyar kormány nemzetegyesítő munkájáról és annak közösségerősítő hatásairól szólt. Rámutatott arra, hogy szimbolikus jelentőségű, hogy a nemzeti újrakezdés évében a magyar kormány szinte nap mint nap új üzemeket, gyárakat ad át, új munkahelyeket teremt. A magyar kormány célja az, hogy mindenütt, ahol magyar emberek, magyar közösségek vannak, azokat megerősítsék, hiszen ahol erre sor kerül, ott sikerül tovább éltetni a Kárpát-medencei magyarságot. Potápi Árpád hangsúlyozta: a gútai intézmény felújításának is nagy jelentősége van, mivel az ott tanuló gyerekek – a hit, a magyarság és a
kultúra tekintetében – olyan többletet kapnak, amely más iskolákban nincsen meg. Kiemelte: valószínűleg nincs olyan magyarok lakta település a Kárpát-medencében, amely valamilyen módon ne élvezné a magyar kormány támogatását. Tóth Árpád, az iskolaközpont igazgatója az intézmény ünnepélyes átadóján kijelentette: az épület falainak építésével egyidejűleg egy másik építkezés is zajlott, ez utóbbi a helyi magyar közösségen belül, amelyet ugyancsak megerősített az intézmény jobbá, korszerűbbé tétele.  

Tóth Árpád, az iskolaközpont igazgatója, Decsi Katalin, az oktatásügyi minisztérium osztályvezetője, az iskola korábbi igazgatója, Potápi Árpád János, a magyar kormány kisebbségügyi államtitkára és Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpoliti kai Államtitkárság Felvidéki Főosztály főosztályvezetője

 

A Nagyboldogasszony plébániatemplom padsoraiban a városi önkormányzat képviselői (dr. Viola Miklós, megyei és városi képviselő, Koczkás Beáta mérnök, al polgármester, Finta Zoltán mérnök, hivatalvezető és Horváth Árpád polgármester).

2017-ben kezdődtek el az iskola átépítési munkálatai, amelyek a kivételezés során felmerülő akadályok miatt elhúzódtak, így az iskola diákjai és alkalmazottai csak idén tavasszal tudtak beköltözni átmeneti osztályaikból az épületbe. Az iskolaközpont felújítására és bővítésére összesen 570 millió forintot, vagyis mintegy 1 millió 800 ezer eurót folyósított a magyar kormány. Ami a fejlesztés műszaki részét illeti, teljesen új vezetékhálózatot, padlót, nyílászárókat, fűtésrendszert és új konyhát kapott az épület, valamint egy teljes emeletet is felhúztak. Külön műhelyben tartják majd a technikaórákat, továbbá kialakítottak  egy informatikai szaktantermet is.

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a nemzeti-
ségi oktatás jelentőségét emelte ki.

 

Horváth Árpád polgármester beszédében az iskola és a város közötti együttműködés jelentőségéről szólt.

 

Kiss Róbert, az ünnepi szentmise főcelebránsa, az iskola korábbi esperese elsősorban az iskola történetét ismertette.

 

DUNATÁJ HETILAP 36/2021

Mgr. Morovič Orsolya felvételei

 

 

 

hirdetés
Previous articleŐSZI ZÖLDHULLADÉK GYŰJTÉS ÉS LOMTALANÍTÁSI ÉRTESÍTÉS
Next articleIsmét becsöngettek a gútai Iparművészeti Magániskolában és a Magyar Tannyelvű Magán Szaközépiskolában