HAZA RÉGIÓ Új művészeti alapiskola nyílik Komáromban

Új művészeti alapiskola nyílik Komáromban

1185
hirdetés

41085_200_200Komáromban szeptembertől új magán művészeti alapiskola nyitja meg kapuit. Ezzel Czafrangó Sylvia fiatal képzőművésznek, az iskola igazgatónőjének régi álma válik valóra.

Czafrangó Sylvia nagy vágya, egy Műészeti Alapiskola létrehozása, beteljesülni látszik: az intézmény szeptember 1-én ugyanis megrendezi első tanévnyitóját. A tervek, elképzelések tehát az évek alatt szép lassan konkrét formát öltöttek, utóbb a Szlovák Oktatásügyi Minisztérium akkreditációját is sikerült megszerezni. Ez pedig azt is jelenti, hogy az egyszeri beíratkozási díjtól eltekintve a Magán Művészeti Alapiskola teljes mértékben ingyenes, az intézmény ugyanis a minisztérium támogatásában részesül.
Szeptemberben tehát kilenc művész-tanár vezetésével négy tanszakon (színjátszás, képzőművészet, zene, tánc) indul el a képzés. Czafrangó Sylvia portálunknak elárulta: az iskolába óvodások, valamint alsó és felső tagozatos alapiskolás gyerekek – azaz 3-15 éves korig – jelentkezhettek (pontosabban jelentkezhetnek, ugyanis szeptember 10-ig erre még van lehetőség), a későbbiekben azonban tervezik a felnőttképzés elindítását is.
A művészeti alapiskola színjátszás tanszakán játékos, kreatív foglalkozások keretében színpadi mozgást tanulhatnak, és szituációs gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek. A képzőművészet tanszakon a festés, a grafika, a szobrászat, a textilművészet, az üvegfestés, a fazekaskorongozás, a bábozás és sok más technika fogásait ismerhetik meg az iskolások. A zene tanszak egészen kicsiknek ritmus- és dallam oktatást kínál, nagyobbaknak egyéni hangszeres órákat-foglakozásokat. A tánc tanszakon színpadi és karakter táncokat, tánc előkészítő gimnasztikát, balettet, társastáncot, néptáncot oktatnak. Minden egyes tanszaknak lesz egy vezetője, egy olyan tanár, aki az adott tanszak képzéséért felel majd. A napi munkát azonban már az egyes osztályfőnökök felügyelik, a gyermekeket ugyanis a megszokott formában, azaz osztályközösségekben oktatják majd. Az egyes csoportok, melyeket különböző szintfelmérés alapján alakítanak ki, hét fős létszámmal indulnak, az órák a legkisebbeknek 45 percesek, az iskolásoknak 2X45 percesek lesznek.
A tanórák délutáni foglalkozások keretében, a gyermek megszokott környezetében zajlanak majd, hiszen az iskola elsődleges célja éppen az, hogy az oktatás eljusson akár a legkisebb településekre is – mondja a fiatal igazgatónő. A tanárok tehát délután kocsiba ülnek, vagyis gyakorlatilag „házhoz mennek”, hogy a falusi iskolák szabad termeiben megtarthassák óráikat.
Az iskola az ovisokat egy kétéves előkészítővel, az iskolásokat pedig egy kilencéves képzséssel várja. A kilenc év után a diákok egy, a tanulmányok elvégzését igazoló oklevelet kapnak, amely az első fokozatú művészeti végzettséggel egyenértékű.
Czafrangó Sylvia hozzátette méh, hogy diákjaiknak a tanulmányok során fellépési, illetve kiállítási lehetőséget is biztosítanak, valamint minden tanévben tanulmányi kirándulásokat (Bécs, Pozsony, Budapest), képzőművészeti és zenei táborokat szerveznek a számukra.
Bővebb információ az iskoláról és a jelentkezés módjáról az intézmény honlapján olvasható: ITT<<<

Idén tavasszal a művészeti alapiskola mellett Czafrangó Sylvia egy galériát (Kreatív Art Studio) is létrehozott Komáromban. „Szintén régi álmom, hogy a felvidéki fiatal művészeknek kiállítási lehetőséget biztosítsak, a Kreatív Art Studioban most már a nagyközönség is megismerheti őket” – mondja a galériáról, amely a Klapka téren a Zichy palota épületében található.

Czafrangó Sylvia – A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem képzőművészet szakán végzett. Budapesten a Képzőművészeti Egyetemen doktorált. Tanulmányai után a komáromi művészeti alapiskolában kezdett el tanítani, majd Nyitrán, végül ismét Komáromban, a Selye János Egyetemen kapott oktatói állást. A Kreatív Art Studio és nevét viselő Magán Művészeti Alapiskola működtetése mellett a selyés óvodapedagógusokat tanítja.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleJégeső pusztított a Volkswagen wolfsburgi gyárában
Next articleCsatáry-ügy – A vádlott halála esetén megszünteti az eljárást a bíróság