HAZA RÉGIÓ Túl az írásbeli vizsgákon – vizit a Selye János Gimnáziumban

Túl az írásbeli vizsgákon – vizit a Selye János Gimnáziumban

1217
hirdetés

Szlovákia mintegy 700 középiskolájában március 14-17-én hozzávetőleg 41 ezer diák érettségizett. A szlovák tannyelvű intézményekben csütörtökön, a kisebbségi iskolákban pedig pénteken fejeződött be a vizsgáztatás. Pénteken ellátogattunk a Felvidék legnagyobb középiskolájába, a komáromi Selye János Gimnáziumba, ahol e témáról Andruskó Imre igazgatóval és két – utolsó vizsgájára készülő – negyedikessel beszélgettünk.

Egy kis terefere

Az igazgató elmondta, minden reggel Madarász Róberttel, a Marianum Egyházi Iskolaközpont és Vetter Jánossal, a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola igazgatójával együtt mentek a feladatlapokért. Nyitra megyében négy helyen lehetett azokat átvenni, nekik az érsekújvári városházán adták át e lapokat.

„A gimnáziumunkban az idén 119-en tesznek érettségi vizsgát. Mivel kedden valamennyien megjelentek az írásbeli első napján, s vizsgáztak magyar nyelvből és irodalomból, ezért senkinek sem kell majd április első hetében pótérettségiznie. Szerdán került sor az idegen nyelvre, most először valamennyien az angol nyelvet választották. Az előző években mindig akadt olyan egy-két diákunk, aki inkább a német nyelvet választotta. Csütörtökön matematikával folytatódott a vizsgáztatás, amire eredetileg 41-en jelentkeztek, de végül csak 39-en éltek ezzel a lehetőséggel, majd péntekre maradt a szlovák nyelv és irodalom.

A nyelvi vizsgák két részből álltak, a délelőtti tesztből és a délutáni fogalmazásból, matematikából pedig egy hosszabb tesztet kaptak a végzősök. A gimnáziumokban nyelvekből minden évben B2-es emelt szintű vizsgát kell tenni, a szakközépiskolákban pedig lehet választani a B1 és B2 közül. Szlovákiában 4 tantárgyból kell érettségizni, s a negyedik kötelezőként vagy az ötödik, mint választható tantárgy akár a matematika is lehetett

– mondta el az iskolaigazgató.

Elárulta, hogy a gimis érettségi koordinátorrá még szeptemberben Fonód Tibor igazgatóhelyettest nevezték ki, aki a másik helyettesével, Édes Erzsébettel együtt készített elő mindent ahhoz, hogy zavartalanul folyjon a vizsgáztatás. Annak menetét minden évben inspektorok ellenőrzik, s náluk a nyitrai tanfelügyeleti központ munkatársai az idén is mindent rendben talált.

Andruskó Imre igazgató

„A vizsgázók a saját eredményeikről május elején, még a ballagásuk előtt értesülnek. Addig a teszteket központilag értékelik, a fogalmazásokat pedig az iskolánk pedagógusai április végéig kijavítják. A szóbeli vizsgákra országszerte május végén- június elején kerül sor” – tette hozzá az iskolavezető.

Lénárt Dóra neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen ő a Szép magyar beszéd verseny országos döntőjének tavalyi győztese, és az áprilisi kassai országos viadalra is készül, mellesleg a Kaktusz gimis diáklap tavalyi főszerkesztője… Most az aktuális vizsgákkal kapcsolatos tapasztalatait, véleményét osztotta meg az olvasóinkkal.

„Elég nehezek voltak a magyar és angol nyelvű tesztek, a szlovákokat pedig csak pár perc múlva láthatjuk. Emiatt izgatott várakozás van bennem…” – szögezte le a beszélgetésünk elején. Elárulta, hogy főleg az angol teszt bizonyult a vártnál nehezebbnek.

Magyar nyelvből pedig sok olyan kérdés volt, amelyeket csak online oktatás keretében vettek át, ezért mindannyiuknak vannak hiányosságai. Azt remélték, hogy emiatt a kérdések majd könnyebbek lesznek, de nem voltak azok. Ráadásul a kerek évfordulók sem jöttek be Petőfi, Madách és a Himnusz kapcsán, pedig ezekre alaposan felkészültek. Csak Kölcsey kapcsán akadt egy kérdés, de az sem a Himnusszal volt kapcsolatos…

„A fogalmazási témák közül Az új népbetegség a stressz témát választottam, s elmélkedhettem a feszültségről, a szorongásról és azok okairól, valamint az esetleges elkerülésükről. Azt is beleszőttem, hogy az iskolánk névadója a stresszelmélet atyja, Selye János. Fogalmazni szeretek, attól egyáltalán nem féltem…Én matekból nem érettségiztem, s most még reménykedem abban, hogy legalább szlovákból könnyebb feladatokat kapunk”

– mondta el a továbbiakban.

Nektek hogy sikerült?

Dóczé Dávidról, mint a kis műholdépítő Team GHSat tehetséges diákcsapat egyik tagjáról már szintén írtunk a portálunkon. A vizsgája előtt elmondta, hogy műszaki emberkeként akart vizsgázni matematikából, s az egyáltalán nem okozott számára gondot. Azt is elárulta, hogy a budapesti Műszaki Egyetemre készül, már csak le kell érettségiznie.

„Az eddigi vizsgák során legnagyobb meglepetést a magyar nyelvi teszt okozott, ami a tavalyihoz és a korábbiakhoz képest is elég nehéz volt, de megoldottam. Esszétémaként én is a stresszest választottam, mert elmélkedést mindig jó dolog írni, s ez a téma közkedvelt volt. Az angol vizsga könnyebbnek bizonyult. s a matekot is vélhetően jól megoldottam. Érsekújváriként szlovákul jól tudok, ezért az államnyelvi vizsgától nem tartok. Egykor majd műszaki menedzserként szeretnék tevékenykedni, de addig még vár rám pár megmérettetés…

– nyilatkozta a tehetséges fiatalember.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés