HAZA vélemény Továbbra is fennáll Dél-Szlovákia hátrányos megkülönböztetése

Továbbra is fennáll Dél-Szlovákia hátrányos megkülönböztetése

729
hirdetés
48897A Magyar Közösség Pártja Gazdaságpolitikai és Régiófejlesztési Tanácsát (MKP GRFT) nyugtalanítja, hogy az európai uniós támogatások felhasználásánál továbbra is fennáll Dél-Szlovákia hátrányos megkülönböztetése. Farkas Iván, a tanács elnöke szerint a következő hétéves uniós programozási időszakban ezen mindenképpen változtatni kell.

Az MKP GRFT megelégedéssel vette tudomásul, hogy az Európai Bizottság Szlovákia számára feloldotta négy operatív program keretében az uniós támogatások kifizetésének ideiglenes felfüggesztését. Nyugtalanító azonban, hogy további öt operatív programban fennmarad a kifizetések felfüggesztése, és a nemzeti keret végleges szűkítése százmilliós nagyságrendű lehet, sőt túlszárnyalhatja az egymilliárd eurót.
„Az is rendkívül nyugtalanító, hogy az uniós támogatások felhasználásánál továbbra is fennáll Dél-Szlovákia hátrányos megkülönböztetése, s ez tényszerűen dokumentálható. A tanács követeli a szlovák kormány ez irányú szemléletváltását, hogy a most kezdődő 2014-2020 közötti uniós programozási időszakban megszűnjön szülőföldünk hátrányos megkülönböztetése” –közölte a Felvidék.ma-val Farkas Iván, hozzátéve, hogy különösen érvényes ez a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, hiszen Maroš Šefčovič személyében Szlovákia képviselőjét választották az Európai Bizottság új közlekedési biztosává.
Az MKP GRFT üdvözli, hogy Szlovákia és Magyarország kormányai jóváhagyásra benyújtották Brüsszelbe az Interreg Program, vagyis a magyar-szlovák határon átnyúló uniós fejlesztési program tervezetét. „Reményeink szerint az Európai Bizottság a közeljövőben elfogadja a számtalan lehetőséget rejtő programot, s így az irányító hatóság mihamarabb meghirdeti az első pályázati felhívásokat” – mondja a szakpolitikus.
Az MKP szaktanácsa a jövő évi állami költségvetés pénzügyminisztérium által kidolgozott javaslatáról is véleményt mondott. „Megítélésünk szerint a javaslat túlságosan optimista, figyelmen kívül hagyja a gazdasági növekedés várható jelentős visszaesését az ukrajnai válság és a nemzetközi szankciók miatt” – mondta el Farkas, arra figyelmeztetve, hogy az Európa keleti részében kialakult válság valós, ezért teljesíthető költségvetés-tervezet kidolgozására van szükség.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleA Beneš-dekrétumok az Európai Parlamentben
Next articleRECEPTEK: Svéd húsgolyók