HAZA GAZDASÁG Tovább romlott a vállalkozói környezet Szlovákiában

Tovább romlott a vállalkozói környezet Szlovákiában

1139
hirdetés

Tovább romlott a vállalkozói környezet indexe (IPP) Szlovákiában a tavalyi év utolsó negyedévében a szlovákiai vállalkozói szövetség (PAS) aktuális felmérése szerint.

    A PAS pénteken közölt adatai szerint Szlovákiában 2013 utolsó három hónapjában, az előző negyedév végéhez képest, 2,72 százalékkal, 66,3 pontra gyengült a vállalkozói környezet indexe. A mutató több mint egy évtizedes története során még soha nem volt ilyen alacsony, ugyanakkor az index gyengülésének üteme lassult az előző négy negyedévben tapasztalthoz képest.
    Az egyik legnagyobb, munkáltatókat tömörítő szlovákiai szervezet által a saját tagjai körében készített felmérés szerint a vállalkozói környezet romlásához leginkább a jogérvényesítés gyengesége, a törvény előtti egyenlőség elvének elégtelen érvényesülése, valamint a változó és átláthatatlan törvényi környezet vezetett.
    A PAS adatai szerint 2013 utolsó negyedévében a vállalkozói környezet indexét alkotó megítélések közül a jogérvényesítés lehetőségeit mérő részindex esett vissza a leginkább.
    A szervezet szerint az előbbi részindexhez hasonló mértékben, az előző negyedévhez képest 7,8 százalékkal gyengült a törvény előtti egyenlőség elvét mérő mutató is. A vállalkozók e tekintetben leginkább azt bírálták, hogy a kormány által néhány, az utóbbi időszakban meghozott, a vállalkozói környezetet érintő intézkedése csupán a vállalkozók egyes csoportjaira van kihatással, ami a piaci helyzet deformálásához és a vállalkozói környezet egészének romlásához vezet.
    A 2001-ben létrejött PAS fő célkitűzése az, hogy javuljon a vállalkozásokat érintő szabályrendszer minősége. A szervezet rendszeresen publikál elemzéseket a vállalkozói környezetről, negyedévenként méri fel vállalkozói környezet alakulását tagjai körében.

MTI

hirdetés