HAZA GAZDASÁG Tovább nőtt az adóparadicsomokban bejegyzett szlovák cégek száma tavaly

Tovább nőtt az adóparadicsomokban bejegyzett szlovák cégek száma tavaly

946
hirdetés

parA 2014 harmadik negyedévében tapasztalt visszaesés ellenére, éves szinten tovább nőtt tavaly az adóparadicsomokban bejegyzett szlovák cégek száma – derült ki a Bisnode Slovensko vállalati információs társaság elemzéséből, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.

    A tavalyi év utolsó hónapjának végén 4266 szlovák cég központja volt bejegyezve valamelyik adóparadicsomnak számító országban, ez 9,3 százalékkal több mint egy évvel korábban.
    Bár 2014 harmadik negyedévében az előző félévhez képest – a kimutatások történetében először – csökkent a szlovák offshore vállalatok száma, az egész év folyamán mégis 364-gyel nőtt. Ez egyidejűleg azt is jelzi, hogy a vizsgált időszakban éves szinten ismét gyorsulni kezdett a szlovák offshore cégek számbéli növekedésének üteme, tekintve, hogy 2013-ban számuk csak 207-el nőtt.
    Az adóparadicsomok, vagy azok jellemzőit részben felmutató országok közül 2014-ben a legtöbb új szlovák vállalatot ismét az Amerikai Egyesült Államokban (169 új cég – jelenleg már 1028) jegyezték be, majd sorrendben Panama (64 új cég – összesen 158), Luxemburg (39 új cég – összesen 393) és Hollandia (30 új cég – együttvéve 1154) következett. Néhány offshore célország esetében enyhe mértékben, de csökkent az ott bejegyzett szlovák cégek száma éves szinten, ilyen volt a Seychelle-szigetek, ahol a kimutatások történetében először észleltek visszaesést, illetve Ciprus és a Kajmán-szigetek is.
    Az adóparadicsomokban székelő cégek jelenleg az összes Szlovákiában működő, közel 200 ezer cég mintegy két százalékát adják. Ez utóbbiak összesített alaptőkéje 2014 végén megközelítőleg 8,36 milliárd eurót tett ki. A szlovák offshore vállalatok – összesített alaptőkéjük nagyságát tekintve – legjelentősebb mértékben Hollandiában (az ott bejegyzett cégek össztőkéje meghaladja a 4,3 milliárd eurót), Luxemburgban (1,7 milliárd euró) és Cipruson (megközelítőleg 1,5 milliárd euró) vannak bejegyezve.
    Milan Seliak, a Bisnode igazgatója szerint az adóparadicsomokban bejegyzett szlovák cégeknek a tavaly tapasztalt számbéli emelkedése megfelelt a várakozásoknak és az idei évben is hasonló trendre lehet számítani.


MTI

hirdetés
Previous articleEgy komáromi hadipilóta kalandjai 3.
Next articleMinimál-nyugdíj bevezetésére készül Szlovákia