HAZA GAZDASÁG Tovább nőtt az adóparadicsomba költöző szlovák cégek száma

Tovább nőtt az adóparadicsomba költöző szlovák cégek száma

1100
hirdetés

Tovább nőtt az adóparadicsomokba költöző szlovák cégek száma 2013 első háromnegyed évében, az Egyesült Államok és a Seychelle-szigetek iránt volt a legnagyobb érdeklődés – derült ki a Bisnode Slovensko vállalati információs társaság elemzéséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-nek.

A Bisnode adatai szerint az idén szeptember végéig 179-cel emelkedett a cégközpontjukat adóparadicsomokban bejegyeztető szlovák cégek száma, és számuk így elérte a 3823-at. A múlt évhez képest ugyanakkor lassulni látszik a szlovák offshore vállalatok számbéli növekedésének üteme, amit az is mutat, hogy 2012-ben az egész évben 551-el nőtt az ilyen cégek száma Szlovákiában.
Az adóparadicsomok, vagy azok jellemzőit részben felmutató országok közül az év első háromnegyedében a legtöbb új szlovák vállalatot az Egyesült Államokban (59), a Seychelle-szigeteken (44), illetve Panamában (34) jegyezték be. Egyidejűleg néhány offshore célország iránt csökkent az érdeklődés a vizsgált időszakban, ilyen volt Ciprus, ahol 26-tal és Luxemburg, ahol 19-cel csökkent az ott bejegyzett szlovák cégek száma az előző évihez képest.
Milan Seliak, a Bisnode igazgatója szerint az adatok azt bizonyítják, hogy továbbra sem csökkent a szlovák vállalkozók adóoptimalizálás iránti vágya és abbéli igyekezete, hogy vagyonuk biztonságát és tulajdonuk névtelenségét külföldön bejegyzett vállalatok által biztosítsák. Hozzátette: ugyanakkor néhány ország esetében, mint például Ciprus, az instabil helyzet arra vezetett, hogy a szlovák vállalkozók, például a csehektől eltérően, elhagyják ezeket az adóparadicsomokat.
2013 szeptemberének végén a szlovák offshore vállalatok, a cégek alaptőkéjének összegét tekintve, Hollandiában, Cipruson és Luxemburgban voltak jelen legjelentősebb mértékben. A bejegyzett cégek száma szerint Hollandia, az Egyesült Államok, Ciprus, Luxemburg, illetve a Seychelle-szigetek volt a legnépszerűbb, ebben az öt országban volt bejegyezve a szlovák offshore cégek csaknem kilencven százaléka.
A szlovák offshore vállalatok száma az elmúlt évek statisztikái szerint folyamatosan nőtt. Számuk tavaly csaknem húsz százalékkal emelkedett, az utóbbi öt évben pedig megduplázódott. Arányuk jelenleg az összes Szlovákiában működő, közel 200 ezer cég két százalékát adja. Összesített alaptőkéjük több mint 8 és fél milliárd eurót tesz ki.

MTI

hirdetés
Previous article„Tök jó” nap volt
Next articleA szavazópolgárok fele sem tartja fontosnak a megyei választásokat Szlovákiában