HAZA BELFÖLD Tovább nőtt a szlovák állampolgárságukat elvesztők száma

Tovább nőtt a szlovák állampolgárságukat elvesztők száma

794
hirdetés

Tovább nőtt, az év eleje óta áprilisra közel tizedével emelkedett azoknak a száma, akik a hatályos pozsonyi állampolgársági törvény alapján, egy másik ország állampolgárságának felvétele miatt veszítették el szlovák állampolgárságukat – derült ki a pozsonyi belügyi tárca aktuális statisztikáiból.

    A szlovák állampolgársági törvény jelenleg hatályos formáját – amely kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az aki egy másik országét felveszi – 2010 júniusában, Robert Fico előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A törvény alapján – annak 2010 júliusában történt hatályba lépése óta, idén április 4-ig – 769-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 48 felvidéki magyar.
A pozsonyi törvény rendelkezése alapján a szlovák állampolgárságukat elveszítők száma idén januárhoz képest – tehát közel három hónap alatt – mintegy tíz százalékkal nőtt. A legtöbb érintett – több mint háromszázan – a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítette el szlovák állampolgárságát.
A jogszabályt jelenleg is vizsgálja a szlovák alkotmánybíróság, a pozsonyi törvényhozás 30 képviselőjének 2011 szeptemberi keltezésű beadványa alapján. A beadvány aláírói azt kifogásolják, hogy a törvény nem egyeztethető össze az alkotmánnyal, amely kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától. A képviselői beadványról idén január végén tárgyalt a kassai székhelyű taláros testület, amely a nyilvános tárgyaláson nem hirdetett döntést az ügyben, majd a döntéshozatalt, egy héttel később, meghatározatlan időre elnapolta.
A vitatott jogszabály módosítására már Robert Fico jelenlegi kabinetje is ígéretet tett, legutóbbi közlésük szerint a jogszabály módosítása már elkészült és várhatóan még nyáron a parlament elé kerülhet. A jelzett módosítás tartalmi része egyelőre nem ismert, azt viszont a belügyi tárca közlése alapján tudni lehet, hogy a módosítás a szlovák állampolgárság megtartását, illetve annak esetleges visszaszerzését – egy másik ország állampolgárságának felvétele mellett – ahhoz a feltételhez kötné, hogy az érintett szlovák állampolgár állandó lakhellyel rendelkezzen abban az országban, amelynek állampolgárságát újként felveszi. Ez annyit jelent, hogy a módosítás érdemben nem változtatna a szlovák állampolgárságuktól már megfosztott vagy a jövőben magyar állampolgárságért folyamodó felvidéki magyarok túlnyomó többségének helyzetén.

MTI

hirdetés
Previous articleUkrán válság – A Fekete-tengerre tart egy amerikai romboló
Next articleA költészet napja Komáromban