Kezdőlap BELFÖLD Tovább formálódik az egységes felvidéki magyar érdekképviselet

Tovább formálódik az egységes felvidéki magyar érdekképviselet

447
MEGOSZTÁS

Egyeztetéseket kezdtek a közös programalkotásról az egységes felvidéki magyar érdekképviselet megteremtésében érdekelt felvidéki magyar politikai és civil szervezetek Pozsonyban csütörtökön.

    Az egységes felvidéki magyar érdekképviselet megteremtése leginkább a Szlovákiában jövő februárra kitűzött parlamenti választásokkal összefüggésben vált sürgetővé, és azután kapott új lendületet, hogy augusztusban nyilvánvalóvá vált, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd között a választási együttműködés lehetőségeiről indított tárgyalássorozat eredménytelen lett.
    A tárgyalások első fordulóját a MKP meghívására a felvidéki magyar párt pozsonyi központjában tartották. Az egyeztetésen a vendéglátó MKP mellett többek között a belügyminisztériumban bejegyeztetését kérő Összefogás mozgalom, a legnagyobb felvidéki magyar kulturális-közéleti szervezet, a Csemadok, a Magyar Fórum párt, az Új Egység, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet vett részt.
    A tárgyalások résztvevőinek leginkább két kérdésre kell választ találniuk. Elsősorban arra, hogyan kivitelezhető a közös indulás a választásokon, és az egységes magyar érdekképviseletként milyen programban tudnak megegyezni.
    Menyhárt József, az MKP elnöke a találkozó után tartott rövid sajtótájékoztatón azt mondta, hogy bár a technikai feltételek a közös induláshoz még nem tisztázódtak, és több lehetőség is terítéken van, nagyon fontos, hogy a résztvevők érdekeltek a közös programalkotásban. A találkozó résztvevői megegyeztek abban is, hogy nem tesznek olyan kijelentéseket és lépéseket, amelyek a formálódó egység kárára lennének – tette hozzá.
    “Hiszünk abban, hogy meg tud újulni a felvidéki magyar képviselet (…), és a választásokon egy közös programmal tudunk garanciákat vállalni a magyar közösség érdekeinek képviseletére” – jelentette ki Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke.
    Az egyeztetések következő fordulóját a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum szervezésében a jövő hét keddre tervezik.


MTI

kép: mkp facebook

hirdetés