HAZA GAZDASÁG Tovább csökkent a pozsonyi repülőtér utasforgalma tavaly

Tovább csökkent a pozsonyi repülőtér utasforgalma tavaly

970
hirdetés

Tovább csökkent tavaly a pozsonyi Milan Rastislav Stefánik repülőtér (BTS) utasforgalma, ugyanakkor a légikikötő növelte nyereségét – tájékoztatta az MTI-t a BTS sajtóosztálya csütörtökön.

    A pozsonyi repülőtér utasforgalma tavaly 1 millió 373 ezer fő volt, ez megközelítőleg 3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.
    A 2012-es évhez képest 3 százalékkal csökkent az utasok száma, miközben a repülőtéri társaság az utasforgalom 5 százalékos csökkenésével számolt – mondta az eredményekről Ivan Trhlík a BTS vezérigazgatója.
    A pozsonyi légikikötő, az utasforgalom csökkenésének ellenére, 2013-ban növelte nyereségét. A BTS adózatlan üzemeltetési nyeresége tavaly 6,3 millió eurót (csaknem 1,9 milliárd forint) tett ki, ami 54 százalékos éves szintű növekedés a 2012-ben kimutatott 4,1 millió euróhoz (1,2 milliárd forint) képest. A vállalat indoklása szerint a nyereség növekedése, a bevételeik növekedése mellett leginkább az üzemeltetési költségek csökkentésének volt betudható.
    A pozsonyi repülőtér Szlovákia legnagyobb és egyben egyetlen európai léptékben is jelentős forgalmat lebonyolító nemzetközi légikikötője. Utasforgalmának többségét a menetrendszerű járatok utasai adják, ezeket 6 légitársaság üzemelteti közel 30 célállomásba. A Pozsonyból menetrendszerinti és rendszeres charter járatokat indító légitársaságok közül már évek óta a Ryanair járatai bonyolítják le a legnagyobb utasforgalmat, a teljes utasforgalom mintegy kétharmadát.
    A BTS 2012-ben átadott új terminálja évi 5 millió utas ellátására képes. Az utasforgalom szempontjából a BTS eddig 2008-ban zárta a legjobb évet, 2,2 millió utassal. Az utasok száma az ezt követő években folyamatosan csökkent, tavalyelőtt 11, tavaly pedig 3 százalékkal.

MTI

hirdetés