HAZA BELFÖLD Törvénnyel szabályozná a kisebbségi kultúra támogatását a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

Törvénnyel szabályozná a kisebbségi kultúra támogatását a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

1901
hirdetés

asztA kisebbségi kultúra finanszírozását szabályozó törvény kidolgozását és elfogadását szorgalmazza a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, amely be is kíván kapcsolódni a jogszabály megalkotásába – közölte az MTI-vel Tokár Géza, a szervezet szóvivője csütörtökön.

    A szlovákiai magyar civil szervezeteket, valamint üzletembereket és közéleti személyiségeket tömörítő kerekasztal úgy látja, hogy az utóbbi évekhez hasonlóan tavaly ismét „problémák és megválaszolatlan kérdések” merültek fel a szlovák kormány kisebbségi kultúrára szánt pályázati támogatásaival kapcsolatban. Ezért álláspontja szerint a helyzetet csak úgy lehet kielégítően rendezni, ha a támogatások kezelésének rendszerét változtatják meg, s ennek érdekében jogszabály elfogadását sürgetik.
    A kerekasztal a témával kapcsolatban kiadott állásfoglalásában rámutatott: 2012-ben a kisebbségügyi kormánybiztos hivatala által felügyelt kulturális támogatások elosztásában részint jelentős késések voltak tapasztalhatóak, ami az érintett civil szervezetek létezését fenyegette, másrészt a rendelkezésre álló anyagi eszközök elosztása „politikai döntések és alkuk függvényében, homályos és átláthatatlan módon változott meg”, nem egyszer a pályázatokat szakmailag véleményező bizottságok döntését követően.
    A problémát a támogatások elosztásának átláthatóbbá tételével orvosolná a szervezet, amely szerint a megoldáshoz két sarkalatos elvet kell rögzíteni.
    Egyfelől azt, hogy a pályázatokat elbíráló szakmai bizottságok összetételét illetően ne a politikusok szava legyen a döntő, abba szólhasson bele a szakma és az érintett civil szféra is, s a jelölteket a kormány emberi jogi tanácsa kisebbségi bizottságának tagjai nevezzék meg. Másrészt fontos, hogy a szakmai bizottságok döntéseit ne lehessen felülbírálni.
    A civil ernyőszervezet már a közeljövőben ismertetni kívánja konkrét javaslatát a kisebbségi kultúra finanszírozását szabályozó jogszabályra vonatkozóan.

MTI

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Söberli
Next articlePénzbüntetésre ítélték a szlovák gyerekeket hamis lakcímre bejelentő burgenlandi polgármestert