HAZA SPORT Történelmi sportsiker: Kupagyőztes a komáromi kosárlabdacsapat

Történelmi sportsiker: Kupagyőztes a komáromi kosárlabdacsapat

4659
hirdetés

Hihetetlenül szerény anyagi támogatás mellett szlovákiai viszonylatban is nagyszerű teljesítmény

Jó érzés tudni, hogy Komáromban még vannak olyan lelkes emberek, akik kis pénzből is képesek nagyszerű eredményeket elérni. Vasárnap este a lévai sportcsarnokban erre kaptunk bizonyítékot, amikor a komáromi kosárlabdacsapat – amelynek anyagi háttere valószínűleg a legszerényebb az extraligában -, nagyszerű teljesítménnyel megszerezte a Szlovák Kupát. Szerencsére a kosárlabdán kívül más sportsikereket is említhetünk, ilyen az ökölvívás, a kajak-kenu, amelyek szinte fillérekből (centekből) gazdálkodnak, ám ennek ellenére nagyszerű eredményeket tudnak felmutatni. Észre kell azonban azt is vennünk, hogy miközben ezek az eredmények születnek, a komáromi sportlétesítményeket üzemeltető vállalat már az anyagi csőd szélén áll.

Egy városi vállalat működése lényegében két dolgon alapul, az igazgató és a cégvezetés képességein, valamint a város anyagi támogatásán.

Nem is olyan régen még egyetlen cégbe tömörültek a sportlétesítmények, a termálfürdő és a Panoráma Szálló a kempinggel. A Városi Idegenforgalmi Vállalat birtokában volt egy jól kiépített energetikai rendszer, amely kihasználta a termálvíz hőjét és a vízzel jövő metángázt, amelyből villamos áramot termelt. Ebben az időben a sportolók ingyen, vagy szimbolikus összegért használták a sportlétesítményeket és a városnak tulajdonképpen csak a fejlesztést kellett támogatnia.

Bastrnák Tibor expolgármester ideje alatt ezt a jól működő céget sikerült szétverni, több kisebb cégre osztani, s azok vezetését saját, megbízható emberekkel megoldani. Az élet rövid időn belül bebizonyította, hogy ezek az emberek – bár politikailag megbízhatók voltak – képtelenek a városi cégeket gazdaságosan üzemeltetni.

Két évvel ezelőtt az új vezetés, dr. Marek Anton polgármesterrel az élen, már egy szétzilált rendszert vett át, amelynek a működési szerkezetén alapvetően neki sem sikerült változtatnia. Talán ennek is a következménye, hogy néhány nappal ezelőtt a fedett uszodát beázások és higiéniai okok miatt be kellett zárni. Szerencsére a személyzet a problémákat rövid időn belül ki tudta küszöbölni, az uszodát újból megnyitották, ám a probléma valódi okát nem sikerült megszüntetni.

A épület állaga nagyon rossz, alapos felújításra szorulna, amire a létesítményt működtető cégnek saját pénze nincs. A város adhatna támogatást, de a költségvetése gyenge lábakon áll. A kívülállónak úgy tűnik, hogy a városvezetés inkább esővízdíjat fizet saját vállalatának, a KOMVaK-nak, amelytől viszont jelentősebb nyereségrészesedésre már hosszú idő óta nem számíthat.

Az önkormányzatnak és a polgármesternek ideje lenne elgondolkodniuk ezeken a tényeken és hozzá kéne látniuk a problémák megoldásához. Persze lehet, hogy ez sok politikus és magát függetlennek valló képviselő érzékenységét sértené, de a rájuk szavazó komáromiak joggal várják el, hogy most már végre a város ügyeivel is foglalkozzanak.

-z-

DUNATÁK HETILAP

hirdetés
Previous articleTéli olimpia 2022 – Szlovákia rendezné a jégkorong-mérkőzéseket
Next articleA 13. hazai győzelem