HAZA RÉGIÓ Történelmi idők riport dr. Molnár Attila polgármesterrel

Történelmi idők riport dr. Molnár Attila polgármesterrel

1112
hirdetés

Példa nélkül áll az a fejlődés, amely városunkban napjainkban zajlik. Komáromba a mostani időszakban 50-70 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik. A részletekről, valamint az idei költségvetésről dr. Molnár Attila polgármestert kérdeztük.

– A város képviselő-testülete január 26-án ellenszavazat nélkül fogadta el az idei büdzsét, melynek bevételi és kiadási oldala egyaránt közel 6 milliárd forintot tartalmaz…

– Azt gondolom, ez a tény is azt mutatja, hogy Komárom Város Képviselő-testülete komáromiként, egy irányban gondolkodik. A költségvetés elfogadása egyébként nem cél, hanem az éves fejlesztések, beruházások megvalósításának eszköze. Az idei büdzsé stabil, kiegyensúlyozott, hiányt nem tartalmaz. Megalkotását széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg.

A bevétel fő összegét jelentő helyi adóbevétel idén magasabb lehet, mint a tavalyi volt, köszönhetően az új cég érkezésének. Az állam által nyújtott források – bár a kötelező feladataink száma csökkent – a tavalyi szinten maradtak, köszönet ezért a kormányzatnak. Ingatlanértékesítésekből, valamint területeladásokból a fokozódó befektetői érdeklődés okán szintén magasabb összeget várunk, mint 2016-ban.

A kiadási oldal fő összegét a kötelező személyi és dologi juttatások adják, ugyanakkor idén közel 1 milliárd forintot tudunk fordítani fejlesztésekre, beruházásokra. Ezek elsősorban infrastrukturális fejlesztéseket, út és járdaépítéseket, közvilágítás-bővítéseket jelentenek, külön gondot fordítva – a tavaly júliusi özönvíz tapasztalataiból kiindulva – a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítésére. Hozzáteszem, hogy a város ismét sikerrel szerepelt a kormányzat által a jól gazdálkodó önkormányzatoknak kiírt pályázaton, ahol a maximálisan megítélhető 200 millió forintot sikerült megszereznünk.

– Polgármester úr, az eddig az önkormányzat által biztosított kedvezménycsomag idén is megmarad?

– Komárom Város Önkormányzata továbbra is biztosítja a részvételt a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj-programban, a kismamák ingyenes városi utazását, a 70 éven felüliek ingyenes szemétszállítását, a térítésmentes rotavírus elleni oltást, az ingyenes Kincset ér prevenciós programot, a diákok utazásának támogatását, élelmiszerosztást a nagycsaládosok részére, valamint a kelengyepénzt. Biztosítjuk a gyermekügyelet ellátását, valamint a hétvégi és ünnepnapi sebészeti ambulancia támogatását is. Mindezek mellett gondolkodunk a friss komáromi házasok valamilyen formában való támogatására is, a CSOK-programhoz kötődően pedig kedvezményes telkeket kínálunk.

– A nagy állami beruházások is megindultak a városban…

– Amennyiben a benyújtott pályázataink sikerrel szerepelnek, úgy még az első félévben szükség lehet a költségvetés átszabására, hiszen további 2-3 milliárd forint érkezhet a városba. Ezen pályázatokból készülne el a Brigetio öröksége – látogatóközpont az ásatások területén, a bölcsőde felújítása, a geotermikus hőellátó rendszer kiépítése, és új termálkút fúrása, a múzeum átköltöztetése a kombinát volt épületébe, ahol az ELTE tudásbázisa is helyet kapna, inkubátorház építése, a RAKSPED területének rehabilitációja, de célegyenesben van a sportuszoda megépítése is. Friss hír, hogy
a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrthez beérkeztek a konkrét építői ajánlatok az új dunai hídra, melynek alapkőletétele májusra várható. Zajlik a Csillag erőd kulturális célú rekonstrukciója, ahol a Szépművészeti Múzeum szobormásolat parkja kap majd helyet. Mindezek figyelembe vételével nyugodtan kijelenthetjük: történelmi időket élünk most Komáromban.

Tervezett felújítások 2017.

– a Templom köz burkolatának felújítása
– az Erkel Ferenc utca burkolatának felújítása
– a Munkácsy utca burkolatának felújítása
– az Asztalos Béla utcai járdafelújítás
– a Báthory utca felújítása
– a Szent László utcai járda felújítása
– a Tóth Lőrinc utca 5. lakóudvarának felújítása
– a KVSE Molaj Sporttelep felújítása
– a Sportcsarnok vizesblokkjának felújítása
– a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház vizesblokkjának és tetőszerkezetének felújítása
– a Szivárvány Óvoda tornatermének burkolatfelújítása és tetőfelújítása
– a Gondozási Központ épületének lábazatfelújítása
– az Idősek Otthona nővérhívó rendszerének felújítása, a zuhanyzók akadálymentesítése
– bérlakásfelújítások

Tervezett beruházások 2017.

– a komáromi köztemető ravatalozójának felújítása
– az Ifjúság utcai vízelvezető rendszer kiépítésének előkészítése
– a Székely Bertalan utca meghosszabbítása
– a Kölcsey Ferenc utca
– a Halastó utca kiépítése (I. ütem)
– az Árpád utcai járda felújítása
– a Lenkey utca víz és csatornahálózatának kiépítése
– a Korona utca, a Bem utca – és a Kispatak utca közvilágításának bővítése
– a Bozsik József Általános Iskola kézilabdapályájának felújítása

 

komarom.hu

 

hirdetés
Previous articleA csalók köztünk vannak!
Next articleMinden magyar diákra és minden magyar iskolára szükségünk van