HAZA BELFÖLD Történelmi csúcson a népességszám Szlovákiában

Történelmi csúcson a népességszám Szlovákiában

1024
hirdetés

SHTörténelmi csúcsot ért el a lakosság összlétszáma 2014-ben Szlovákiában – derült ki az ország statisztikai hivatalának aktuális adataiból, amelyeket a TASR közszolgálati hírügynökség ismertetett hétfőn.

    Szlovákiában a statisztikai hivatal (SÚSR) adatai szerint a tavalyi év végén 5 millió 421 ezren éltek, ez az ország 1993-ban történt létrejötte óta a legmagasabb szám.
A népességszám növekedéshez a vizsgált időszakban egyaránt hozzájárult a gyermekszületések számának évközi emelkedése és a halálozások számának csökkenése. A tavalyi évben valamivel több mint 55 ezer gyermek született az országban, ami 210-zel haladta meg az egy évvel korábbi adatot, vagyis csupán enyhe mértékű növekedést jelzett. Az elhalálozások csökkenése tekintetében ugyanakkor a számadat érzékelhetőbb csökkenése volt kimutatható, az elhalálozások tavaly 51 ezret némileg meghaladó száma éves szinten több mint hétszázzal csökkent.
„A lakosságszám alakulását befolyásoló tényezők alapjaikban nem változtak, továbbra is a lakosság – még a múlt század hatvanas éveiben kezdődött – elöregedése jelenti a legnagyobb problémát” – nyilatkozott az aktuális statisztika kapcsán Ludmila Benkovicová, a SÚSR vezetője. Rámutatott: a lakosság elöregedésének folyamata gyorsul, és az a trend várhatóan tovább folytatódik majd a következő néhány évben is.
A tavalyi adatok szerint a Szlovákiában élők átlagéletkora a férfiak esetében 39,9 év a nőknél pedig 41,4 év volt. Ugyanakkor az ország népességének nagyobb hányadát – 51,3 százalékát – nők tették ki.
A vizsgált időszakban némileg emelkedett a házasságkötések száma, s ezzel egy időben csökkent a válásoké. Tavaly Szlovákiában mintegy 26 ezer 700 új házasságot kötöttek – mintegy 1200-al többet az egy évvel korábbinál -, ugyanakkor tíz és fél ezer válást jegyeztek, ami 4 százalékos csökkenést jelentett a tavalyelőttihez képest.
A migrációs adatokat tekintve az ország nettó befogadó volt tavaly, több mint 3 ezer 600-an költöztek el, ám csaknem 5 és fél ezren költöztek be az országba. A bevándorlók közül a tavalyi évben a férfiak voltak többségben (58 százaléknyian), míg az emigránsok csoportjának nagyobb hányada (60 százalékuk) nő volt.


MTI

hirdetés
Previous articleA név kötelez: az Agymanók agyassá tesz
Next articleMagyar Szabadságért-díjjal tüntették ki Böjte Csabát