HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Törölhetik Hitlert a díszpolgárok névsorából egy német városban

Törölhetik Hitlert a díszpolgárok névsorából egy német városban

933
hirdetés

Visszavonhatják Adolf Hitler díszpolgári címét a németországi Goslarban.

Az alsó-szászországi város képviselőtestülete befogadta a Baloldal frakciójának indítványát a náci vezérnek 1934-ben adományozott díszpolgári cím megszüntetéséről – közölte szerdán az önkormányzat szóvivője. Az ügyet először a közigazgatási bizottság tárgyalja, és a képviselőtestület októberben dönt majd róla.
Valamennyi frakció jelezte, hogy támogatja az indítványt. Ugyanakkor a városvezetés szerint nincs szükség a díszpolgári cím visszavonására, mert a cím a kitüntetett halálával automatikusan megszűnik. Ennek ellenére a képviselőtestület várhatóan meghozza a jelképes határozatot Hitler díszpolgárságának megszüntetéséről – tette hozzá a szóvivő.
Az ügy augusztusban került a napirendre. A 40 ezer lakosú város egy híres szülöttje, Sigmar Gabriel, az ellenzéki szociáldemokrata párt (SPD) elnöke akkor úgy vélekedett, nem helyes a díszpolgárság megszüntetése. Egy ilyen aktussal nem lehet lemosni a múlt bűneit – érvelt a politikus.
A náci rezsim bukásáig mintegy négyezer németországi település adományozott díszpolgári címet a diktátornak. Arról nincs statisztika, hogy hány helyen vonták vissza a döntést. Becslések szerint a települések többségén ez megtörtént.
A városok közül elsőként, már 1932-ben, vagyis Hitler hatalomra jutása előtt Bad Doberan önkormányzata adományozott díszpolgárságot a náci párt vezetőjének. A balti-tengeri üdülőhely képviselőtestülete 2008-ban vonta vissza a döntést, röviddel azelőtt, hogy a városban rendezték meg a világ gazdaságilag legfejlettebb hét országát és Oroszországot tömörítő G8 csoport csúcstalálkozóját.
MTI

hirdetés
Previous article12 éve történt
Next articleKárosít a gyümölcsmonília