HAZA KÜLFÖLD Tornádó pusztított Dél-Morvaországban – több tucatnyi sérülés, hatalmas anyagi károk

Tornádó pusztított Dél-Morvaországban – több tucatnyi sérülés, hatalmas anyagi károk

1559
hirdetés

Tornádó pusztított csütörtök este Dél-Morvaországban, legalább 150 ember megsérült és hatalmas anyagi károk keletkeztek – jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).

    A térségben rendkívül ritka, nagy erősségű szélvihar a legnagyobb károkat Hodonín és Breclav városok környékén okozta. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, amelyek azonnal megkezdték a mentési munkálatokat. Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette, hogy válságstáb alakul a munkálatok irányítására.
    Marek Babisz, a Breclavhoz közeli Hrusky község alpolgármestere a televíziónak azt mondta, hogy a tornádó elpusztította a település felét.
    „Településünkön tornádó söpört végig, amely a falu felét a földdel tette egyenlővé. Csak a házak falai maradtak meg, tetők és ablakok nélkül. A szélvihar megrongálta a templomot is, ledöntötte a templomtornyot és elvitte a tetőt. Tető nélkül maradt az iskolánk is. A vihar százéves fákat döntött ki. Szörnyű a helyzet” – ecsetelte a falu állapotát az alpolgármester.
    Az erős szélvihar hasonló pusztítást végzett a szomszédos Moravská Nová Ves településen is. Marek Kosut, a falu polgármestere a televíziónak azt mondta, hogy több száz ház rongálódott meg.
    Mindkét településen a szélvihar számos sérülést okozott. A televízió értesülései szerint több tucatnyi embert kellett kórházba szállítani. A hodoníni városi kórház megerősítette, hogy az esti órákban több tucatnyi sérült személyt kezeltek. A tornádó a városban egy autóbuszt is felborított és lesodort az útról. A buszbaleset sérültjei szintén kórházba kerültek.
    Michaela Malachová, a meteorológiai intézet szakértője a CTK cseh hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a rendkívüli erejű szélvihar valószínűleg tornádó volt, bár ez a jelenség a régióban rendkívül ritka.


MTI

kép: facebook

hirdetés
Previous articleGulyás: megszűnik a kötelező maszkhasználat és védettségi igazolvány sem kell a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és a strandokra 5,5 millió beoltott elérése esetén
Next articleIsmét lehetett Öregdiák-nagytalálkozó a komáromi Selye János Gimnáziumban