HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Több tízezer lúd pihen a tatai Öreg-tavon

Több tízezer lúd pihen a tatai Öreg-tavon

843
hirdetés

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület madarászai már legalább 21 ezer vadludat számláltak össze a tatai Öreg-tavon, ahová újabb csapatok érkeznek majd, így november végére idén is 30-40 ezer madarat figyelhetnek majd meg a Vadlúd Sokadalomra érkezők.

A madárseregletben 17 vörös nyakú lúdról sikerült fényképet készíteniük az egyesület tagjainak, a faj globálisan veszélyeztetett, Magyarországon fokozottan védett.
A november 30-án zajló Tatai Vadlúd Sokadalom országos természetvédelmi fesztiválként a madármegfigyelők egyik legrangosabb vetélkedője, ahol évente egyszer madarászok, természetvédők találkoznak. A rendezvény részletes programja a www.vadludsokadalom.hu oldalon található meg.
Az eurázsiai tundrák vidékéről, költőterületeikről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legnagyobb pihenőhelyüket. Ez Európa-szerte egyedülálló módon olyan madárpihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.
A madarak itt telelnek, majd márciusban indulnak vissza fészkelő területeikre. Egyes őszvégi vagy téli napon akár 40-50 ezer vízimadár is megpihenhet a tatai tavon.

MTI

hirdetés
Previous articleLezuhant egy repülőgép Oroszországban, 50 halott
Next articleNem adják „ingyen” a szociális segélyt