HAZA BELFÖLD Több százan tüntettek a pozsonyi parlament előtt a kisiskolák megmentéséért

Több százan tüntettek a pozsonyi parlament előtt a kisiskolák megmentéséért

731
hirdetés

Több száz fős tömeg gyűlt össze szerdán délután a pozsonyi törvényhozás épülete előtt, hogy az alacsony létszámú vidéki iskolák megmentéséért és a közoktatási törvény azok leépítését célzó módosítása ellen tüntessen.

    „Elveszitek az iskoláinkat, elveszitek a jövőnket”, „Bezárjátok az iskoláinkat, bezártok minket is?” – ilyen és ezekhez hasonló feliratú transzparenseket emeltek magasba a tüntetők. A halálra ítélt kisiskolákat a pódium szélére tett koporsóval jelképezték.
    A megmozdulás szervezői, a felvidéki magyarság érdekképviseleti szervezeteinek képviselői intéztek beszédet az egybegyűltekhez. A szónokok a magyar oktatási nyelvű kisiskolák egyharmadának bezárásával fenyegető közoktatási törvény módosításának elutasítására, valamint az intézmények jövőjéről széles körű párbeszédre szólítottak fel.
    A közoktatási törvénnyel és annak következményeivel a nyelvi és a kulturális sokszínűség elismerését kérdőjelezi meg a szlovák kormány – mutatott rá beszédében Pék László a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke. „A jövőt számunkra nem azok a tévutak jelentik, amelyeket ellenünk a gazdasági hatékonyság leple alatt találtak ki” – szögezte le.
    Bár a szlovák kormány az intézkedést az oktatás hatékonyságának növelésével és a takarékoskodás szükségességével indokolja, máig nem számszerűsítette, milyen összeget akar a kisiskolák leépítésével megtakarítani – hangoztatta Érsek Árpád a Most-Híd szlovák-magyar párt parlamenti képviselője.
    A. Szabó László, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) oktatásügyi alelnöke beszédében azt hangoztatta, hogy a kisebb településeken sok esetben az iskola a kultúra egyetlen letéteményese, amely ha megszűnik, annak beláthatatlan következményei lesznek a helyi közösség és közvetve az egész közösség életére, fennmaradására. „Ez a törvény nemcsak az iskoláink ellen irányul, hanem településeink, önkormányzataink és a magyar közösség elleni támadás is” – szögezte le.
    A tiltakozó megmozdulást a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Csemadok, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd szlovák-magyar párt, valamint a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szervezte. A tüntetés nem sokkal a közoktatási törvény módosításáról szóló parlamenti voksolás előtt ért véget.
MTI

hirdetés
Previous articleCseh nyelvű műsorért kapott büntetést egy szlovák kereskedelmi televízió
Next articleAdventi fénybe burkolózik Győr