HAZA HÍR-MIX Több helyszín, színesebb műsor – Itt a II. Martosi Szabadegyetem programja

Több helyszín, színesebb műsor – Itt a II. Martosi Szabadegyetem programja

1025
hirdetés

Új helys46586zínekkel, előadókkal, fellépőkkel és nulladik nappal bővül az idén július 9-13. között megrendezésre kerülő II. Martosi Szabadegyetem, amelynek ugyanakkor több visszatérő vendége is lesz. Előtérben a felvidéki magyarság sorskérdései, valamint a nemzetpolitika – a programokkal és a nem hivatalos műsorfüzettel jelentkezünk.

A tavalyi évhez hasonlóan a II. Martosi Szabadegyetem előadásainak többségében a nemzetpolitika kerül ismét előtérbe. Lesz Kárpát-medencei kerekasztal, melyen a négy határon túli magyar régió vezető politikusa, Berényi József (MKP), Kelemen Hunor (RMDSZ), Pásztor István (VMSZ) és Brenzovics László (KMKSZ) vesz részt (július 12.), valamint – ugyancsak a tavalyihoz hasonlóan – sor kerül Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke közti beszélgetésre is, melyen a mozgalmas politikai tavasz értékeléséről és a jövő kihívásairól is szó esik majd (július 10.).
A nemzetpolitika és a felvidéki magyarság sorskérdéseit érintő előadások, beszélgetések sorába illeszkedik Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettesének és Bárdos Gyula, az önálló Szlovákia első magyar elnökjelöltjének Merjünk nagyok lenni címmel rendezett közös fóruma (július 11.), valamint Potápi Árpád nemzetstratégiáért felelős államtitkárnak, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének és Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnökének a nemzeti integráció 21. századi lehetőségeiről folytatott beszélgetése is (július 9.). Autonómia-ügyben pedig ezúttal arra a kérdésre keresik a választ, milyen az őshonos nemzeti közösségek élete az egységesülő Európában? A beszélgetés vendégei katalán, feröer-szigeteki és dél-tiroli fiatalok lesznek, moderátor Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi titkára és szakértője (július 12.).
Hogy hány arca van Edvard Benešnek, illetve hogy ügynök volt-e Esterházy János?– kiderül Tóth Endre, a Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem és a Sziléziai Egyetem tanárának előadásából, akinek beszélgetőpartnere július 12-én Csáky Pál és Giovanni Malfatti, Esterházy János unokája lesz.
A Hogyan tovább a szlovákiai magyar közoktatásban? címmel tartott beszélgetésen Albert Sándor, a Selye János Egyetem korábbi rektora Szigeti László, egykori oktatásügyi miniszterrel, az MKP országos tanácsának elnökével a felvidéki magyar oktatás általános helyzetéről és jövőjéről július 10-én folytat beszélgetést.
A Körkép blogportál rendezvénysátrába várják a Heti Válasz és a szlovák nyelvű Týždeň munkatársait, Bódis Andrást, Ablonczy Bálintot és Marek Vagovičot, akik az újságírói szakma presztízséről és izgalmairól vallanak (július 10.).
A szabadegyetem pénteki napján (július 11.) a sporté, különösen a labdarúgásé lesz a főszerep. Előbb Steinmetz Ádám, olimpiai bajnok vízilabdázót faggatják, majd a Körkép sátorban Méder Áron világutazó tart vetítéssel egybekötött élménybeszámolót hároméves földkerülő útjáról. A Ki a valódi beteg, a magyar foci vagy a magyar társadalom? címmel tartott fórumbeszélgetésen Bordás Sándor szociálpszichológus és Ferenczi Attila labdarúgás-szakíró keresi a választ a magyar labdarúgás csődjének okaira. Ismét ott lesz Martoson Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, akit ezúttal gazdasági kérdések helyett a DAC jövőjéről, egy várva-várt sikerkorszak kezdetéről kérdezik.
A II. Martosi Szabadegyetemen sem marad el az egyes felvidéki régiók bemutatása. Idén a Csallóköz és Garam-mente, azaz Csicsó, Kolozsnéma, Bény és Kéménd jellegzetességeiről lehet majd többet megtudni, a kapcsolódó programok jelentős részében a népzene és a néptánc, valamint a helyi gasztronómia különlegességei lesznek a középpontban. A népzenei színpadon többek között fellép a Muzsikás, a Kicsi Hang, valamint Szőllősy Sándor és cigányzenekara.
A legjelentősebb bővülést kétségkívül a fesztivál könnyűzenei műsora hozza. A szabadegyetemen olyan új és visszatérő együttesek, előadók is fellépnek, mint a Tankcsapda, az Ismerős Arcok, a Budapest Bár, a Benkó Dixiland Band, a Gringó Sztár, Caramel, Kállay-Saunders  András. A felvidéki zenekarok közül a Klinika és a Rómeó vérzik játszik majd a nagyszínpadon.
A négy plusz egy napos rendezvény Csáky Pál és Szájer József, európai parlamenti képviselők Európa egy új korszak peremén, avagy mi várható az EP választások után az öreg kontinensen? címmel meghirdetett beszélgetésével, valamint a tavalyi évhez hasonló módon ökumenikus istentisztelettel július 13-án, vasárnap délután zárul.
A Martosi Szabadegyetemet hagyományteremtő szándékkal, az erdélyi Tusványos mintája alapján, tavaly rendezték meg először. A Révkomáromhoz közeli Martos község Feszty parkjában akkor 7-8 ezer gyűlt össze, a szervezők abban bíznak, hogy idén még többen látogatnak majd ki a szabadegyetemre.
Részletes programfüzet Eseménynaptárunkban ITT<<<.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleBárány János lett a Szabad Újság főszerkesztője, júliustól megújul a lap
Next articleTűzvédelmi irányelvek