HAZA GAZDASÁG Több autót gyártottak, de kevesebbet adtak el Szlovákiában tavaly

Több autót gyártottak, de kevesebbet adtak el Szlovákiában tavaly

1069
hirdetés

Éves szinten 5,8 százalékkal nőtt a szlovákiai autógyárakban elkészített gépkocsik száma tavaly, ugyanakkor 4,72 százalékkal kevesebb autót értékesítettek a hazai piacon – közölte a szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) szerdán.

    A ZAP adatai szerint 2013-ban Szlovákiában több mint 980 ezer gépkocsi készült.
    Az országban működő három autógyár közül a tavalyi évben a Volkswagen pozsonyi üzemében készült a legtöbb autó, csaknem 420 ezer. A második legtöbb gépkocsit (313 ezret) a Kia vágtapolcai (Teplicka nad Váhom) üzemében gyártották, a PSA Peugeot Citroën nagyszombati üzeme pedig több mint 248 ezer gépkocsival részesedett a 2013-as gyártásból.
    A tavalyi eredményeket Jaroslav Holecek, a ZAP elnöke nagyon jónak értékelte, különösen annak fényében, hogy ki fog derülni, hogy tavaly Európában összességében enyhén visszaesett az autógyártás. A szervezet elnöke szerint a szlovák autógyárak 2014-ben is hasonlóan jó eredményekre számíthatnak, bár előfordulhat némi csökkenés a tervezett modellváltások következtében.
    Az elnök kiemelte, hogy a múlt évi 980 ezres darabszám alapján Szlovákia világelső az ezer főre jutó, az országban gyártott gépkocsik száma alapján, amely meghaladta a 180-at.
    Ugyanakkor kevésbé pozitív hír az elnök szerint, hogy a Szlovákiában értékesített gépkocsik száma 2013-ban az előzetes várakozásnál is kevesebb, 66 ezer volt. Hasonló, de még nagyobb arányú visszaesés volt tapasztalható a 12 tonnánál könnyebb tehergépkocsik eladásában is, a 12 tonnánál nehezebbek eladása viszont több mint tíz százalékkal nőtt.

MTI

hirdetés