Kezdőlap DUNATÁJ Több a méhkas, de kevesebb a méz!

Több a méhkas, de kevesebb a méz!

669
MEGOSZTÁS

Szlovákiában jelenleg az utóbbi húsz évhez viszonyítva a legmagasabb a méhészek száma. Tíz évvel ezelőtt számuk 5 000 volt 100 000 méhcsaláddal, míg napjainkban hivatalosan 19150 méhészt tartanak nyilván az országban, akik összesen 305 000 méhcsaláddal rendelkeznek.

Szlovákia az állami támogatásoknak köszönhetően az Európai Unió azon kevés államainak egyike, ahol a méhészettel foglalkozók száma növekszik. Azonban a pozitív eredmények ellenére sem érünk el átütő sikert, az ország több mézet és méhtermékeket (propolisz, méhpempő) kíván. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium új intézkedéseket vezetett
be a méhészetek segítésére, hathatós programot dolgoztak ki ennek az ágazatnak a további fejlesztésére. Még júniusban fogadták el az Európai Bizottság új nemzeti programját a szlovákiai méhészet stabilizációjára és korszerűsítésére. A tárca szerint így a méhészek új, hatékonyabb és modernebb intézkedéseknek örülhetnek. Ezek az intézkedések számos újdonsággal is szolgálnak. Hathatósabb védekezési módokat ígérnek a méheket sújtó kártevők és betegségek ellen. Segítik a méhészetek felújítását, korszerűsítését és a tárca hozzájárul a méhészetekkel kapcsolatos kísérletekhez is. Hangsúlyozzák, hogy nagyon fontos az együttműködés az ágazattal foglalkozó tudományos munkát végző intézményekkel, amelyek intenzíven figyelik a méhek egészségi állapotát, mert azokat az utóbbi időben különféle paraziták, ázsiai méhatkák támadták meg és számos betegség sújtotta, mint például a nyúlós költésrothadás. Ezeket sok esetben külföldről hurcolták be. Komoly intézkedés, hogy jobban odafigyelnek a növényvédő szerek alkalmazására. Az eddiginél sokrétűbb műszaki segítségnyújtásra is törekszenek, korszerűsítik a laboratóriumok felszereltségét, ahol az egyes térségekből származó méz és egyéb méhészeti termékek minőségét, eredetét vizsgálják, így könnyebben megállapítható lesz, melyik a valódi és melyik a hamisított méz, ugyanis éppen ez árt leginkább a tisztességes méhészeknek, illetve termékeiknek. A méhészeket segítő nemzeti programot a szakemberek különféle intézményekkel együttműködve dolgozták ki. A programot a Szlovák Köztársaság részére az Európai Bizottság június 11-én hagyta jóvá, majd Szlovákiában ez év októberétől lépett érvénybe. A dokumentum alapján 2019-től 2022-ig a 2019/2020-as, 2020/2021-es, 2021/2022-es években, három éven keresztül a méhészek az európai uniós alapokból pénzügyi támogatásban részesülnek, valamint az állami költségvetésből ugyancsak jogosultak mindazokra az intézkedésekre és költségekre, amelyeket maguk a méhészek igényeltek képviselőik közvetítésével.

DUNATÁJ HETILAP 46/2019

hirdetés