HAZA BELFÖLD Tizenöt járásban 20 százalék fölötti a munkanélküliség

Tizenöt járásban 20 százalék fölötti a munkanélküliség

966
hirdetés

43153 Október végén Szlovákia tizenöt járásában volt 20 százalék fölött a munkanélküliség. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva eggyel gyarapodott a 20 százalékot meghaladó munkanélküliséggel rendelkező járások száma az országban. A több mint 20 százalékos munkanélküliség elsősorban az Eperjesi, Besztercebányai és a Kassai kerületben található járásokra volt jellemző. A 15 szóban forgó járás közül 6 az Eperjesi kerületben, 5 a Besztercebányaiban és 4 a Kassai kerületben található – derül ki a munkaügyi, szociális és családügyi központ adataiból.
A munkanélküliség továbbra is a Rimaszombati járásban a legnagyobb, ahol október végén elérte a 31,82 százalékot. Ez az adat 2,68 százalékponttal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában volt. A második legnagyobb munkanélküliséggel rendelkező járás a Nagyrőcei, itt ez év októberében 1,57 százalékpontos évközi csökkenéssel 29,81 százalékra csökkent a munkanélküliség. A harmadik legtöbb munkanélkülit kimutató járás a Késmárki, ahol október végén 27,68 százalékos munkanélküliséget mértek. Ez 2012 októberével összehasonlítva 1,94 százalékpontos csökkenést jelent. Poltár járásban 25,11 százalékos volt a munkanélküliség, ami 0,51 százalékpontos évközi csökkenést jelent.
Ez év októberében szeptemberhez mérten 0,18 százalékponttal 13,66 százalékra csökkent a munkanélküliség az országban. Október végén összesen 368,6 ezer olyan munkanélkülit tartottak számon a munkahivatalok, akik képesek azonnal munkát vállalni. Szeptemberrel összehasonlítva ez 4,7 ezres csökkenést jelent. Az előző év októberéhez képest a nyilvántartott munkanélküliség 0,03 százalékponttal, a munkanélküliek száma pedig 1,2 ezerrel csökkent.
Az összes munkanélküli száma, beleértve a táppénzen és a pályakezdő szakmai gyakorlaton lévőket is, október végén 402,5 ezer volt, ami 4 ezres hóközi csökkenést jelent. A munkanélküliségi arány, amelyet az összes munkanélküli számából számítanak ki, októberben 0,15 százalékponttal 14,91 százalékra csökkent. 2012 októberével összehasonlítva ez 0,28 százalékpontos csökkenést jelent.

SITA nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleÖt nap Moszkvában, a milliós mesevárosban
Next articleA karácsonyi kozmikus színházi előadás elmarad!