HAZA BELFÖLD Tíz évvel emelik a szlovák fegyveres erők tagjainak nyugdíjkorhatárát

Tíz évvel emelik a szlovák fegyveres erők tagjainak nyugdíjkorhatárát

923
hirdetés

Elfogadta a pozsonyi törvényhozás csütörtökön azt a törvénymódosítást, amely tíz évvel kitolja a fegyveres erők tagjainak nyugdíjkorhatárát.

A széles körű vitát kiváltó, s az érintettek részéről többször bírált intézkedés májustól lép hatályba.
A módosítás a rendőrök és a katonák úgynevezett szolgálati nyugdíjait érinti. Ennek megszerzésére – az öregségi nyugdíjtól eltérően – eddig már 15 év szolgálati idő letöltése után jogalapja keletkezett a fegyveres erők tagjainak, a jövőben viszont már csak azok igényelhetik a szolgálati nyugdíjat, akik legkevesebb 25 év szolgálati idővel rendelkeznek.
A módosítás a jelenleg állományban lévő rendőrökre és katonákra is vonatkozik. A belügyi tárca által még tavaly a szlovák parlament elé terjesztett törvénymódosításnak éppen ezen része váltotta ki a legtöbb bírálatot, mivel az ellenzék egy része azt visszamenőleges hatályúnak minősítette, mivel szerintük az folyamatában változtatja meg a fegyveres erők tagjainak szolgálati feltételeit.
A változtatást a belügyi tárca szerint a jelenlegi rendszer fenntarthatatlansága tette indokolttá. Robert Kalinák miniszter ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy a módosítás segíthet megoldani azoknak a személyes nyugdíjszámláknak a deficitjét, amelyekből a szolgálati nyugdíjak kifizetésre kerülnek. Az intézkedés megteremti annak biztonságát, hogy az érintettek valóban megkapják majd az őket megillető szolgálati nyugdíjakat – mondta.
A hasonló módosítással már korábban is foglalkozott a pozsonyi parlament. 2005-ben a második Dzurinda kormány idején az akkori belügyminiszter állt elő hasonló javaslattal, amit jóvá is hagyott a törvényhozás, Igor Gasparovic államfő azonban megvétózott.
A törvénymódosítást ezúttal is jóvá kell hagynia az időközben már második megbízatási időszakát töltő Ivan Gasparovicnak, ám megfigyelők szerint annak esélye, hogy a hasonló értelmű törvényt ezúttal is megvétózná az államfő, minimális.

MTI

hirdetés