HAZA KÜLFÖLD Titkos adatgyűjtés – Snowden úgy érzi, teljesítette küldetését

Titkos adatgyűjtés – Snowden úgy érzi, teljesítette küldetését

862
hirdetés

Edward Snowden úgy érzi, hogy teljesítette azt a küldetést, amelyet eltervezett.

Ezt a The Washington Post című amerikai lapnak mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses munkatársa az orosz fővárosban. Az interjúból a lenta.ru orosz hír-és elemző portál közölt kedden részleteket.
Snowden egy szállodai szobában beszélgetett az amerikai újságíróval, aki több friss fotót is készített az informatikusról. A férfi augusztus elsején kapott ideiglenes menedékjogot egy évre Oroszországban, de lakóhelye azóta is ismeretlen.
Az Egyesült Államok és más országok titkos adatgyűjtési gyakorlatának kiszivárogtatója azt mondta, tevékenységével nem akarta megváltoztatni a társadalmat, csupán esélyt akart teremteni számára, hogy saját maga határozza meg fejlődési útját, és azt, hogyan irányítsák. Ezt a célt pedig elérte.
„Győztem. Az újságírók tehették a dolgukat, minden megvalósult, amire törekedtem” – mondta. Edward Snowden mielőtt Moszkvába repült volna idén júniusban, még hongkongi tartózkodása során kezdett a titkos amerikai adatgyűjtési módszerekről információkat kiszivárogtatni a sajtónak, így a The Guardian című brit és a The Washington Post című amerikai napilapnak is.
Szerinte „a józan ész temetője” az, ahogyan a telefonos és internetes titkos adatgyűjtési tevékenységről folyik titokban az egyeztetés a washingtoni kongresszusban és a speciális bíróságon. Szerinte a Nemzetbiztonsági Ügynökség valójában manipulálta azokat a szerveket, amelyeknek irányítás alatt kellett volna tartania az ügynökséget.
Az Egyesült Államokban súlyos törvénysértésekkel megvádolt és útlevelétől megfosztott amerikai férfi azt mondta a The Washington Postnak, hogy nem kötelezte el magát egyetlen államnak, így Oroszországnak sem, amely menedékjogot biztosított számára.
„Nincs kapcsolatom az orosz kormányzattal. Nem kötöttem velük semmilyen megállapodást” – mondta, hozzátéve, hogy amennyiben árulást követett el, akkor azt az amerikai kormány ellen tette a nyilvánosság érdekében.
Közölte azt is, hogy nem akarja tönkretenni a Nemzetbiztonsági Ügynökséget, hanem annak a „jobbításán” dolgozik.
„Most is az NSA-nak dolgozom, csak ők az egyetlenek, akik ezt nem veszik észre” – fogalmazott Snowden.

www.lenta.ru/news/2013/12/24/snowden
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/edward-snowden-after-months-of-nsa-revelations-says-his-missions-accomplished/2013/12/23/49fc36de-6c1c-11e3-a523-fe73f0ff6b8d_story.html?hpid=z1

MTI

hirdetés
Previous articleA fajtatiszta kutyákon kívül minden ebet ivartalaníttatni kell Romániában
Next articleBatta György: Karácsony