HAZA BELFÖLD Tešedíkovo ismét Pered lett! – újra akciózott a KDSZ

Tešedíkovo ismét Pered lett! – újra akciózott a KDSZ

1040
hirdetés

42327 Vasárnap reggel a Kétnyelvű Dél-Szlovákia (KDSZ) aktivistái a Pered település nevét jelző táblákat „Tešedíkovó”-ról „Pered” feliratúra cserélték, így szerezve érvényt a helyi lakosok akaratának. A mozgalom ezzel a Szlovák Köztársaság kormányának döntésére reagált, amely a sikeres névszavazás ellenére elutasította, hogy a község visszakapja történelmi nevét, Peredet.
A Belügyminisztérium és szakbizottsága azt kifogásolta, hogy a Pered elnevezés nem szlovák eredetű. A kormány szerint pedig az átnevezéssel két törvényt is megszegnének, a településekről szólót és az államnyelvtörvényt. A KDSZ álláspontja szerint ezek mondvacsinált indokok: számos szlovákiai községnek van magyar eredetű neve, és fel sem merült, hogy ezek bármilyen törvényt sértenének. Ezen kívül a községet évszázadokon keresztül a szlovákok is Perednek nevezték. A Pered név eredetére való hivatkozás csak ürügy a demokratikus intézmények működésébe való súlyos beavatkozás mentegetésére.
A kormány döntésével a demokrácia és a jogállamiság alapjai kérdőjeleződnek meg. A lakosság a törvény alapján letette a voksát a Pered elnevezés mellett. A népszavazás érvényes volt, így mozgalmunk nem látja akadályát annak, hogy a község visszatérjen történelmi elnevezéséhez.
A falu lakossága 2012. március 10-én járult az urnákhoz, hogy demokratikus úton döntsön a település megnevezéséről. A népszavazáson lakosok 64 százaléka vett részt. A 2020 érvényes szavazatból 1341 a névváltoztatás mellett szólt.
A már hagyományosan piros munkaruhát viselő aktivistáink akciójukkal a nép döntését kívánták érvényesíteni, ahogy az az elhelyezett információs táblákon is olvasható. A táblacseréről Vox populi – The Pered Project – címmel videó is készült, amely az alábbi hivatkozáson érhető el: http://youtu.be/RcYUhDzN9to
A témáról a csoport facebook oldalán lehet nyílt vitát folytani. A KDSZ arra kéri Szlovákia lakosait, hogy erkölcsileg támogassák a peredieket döntésükben.

KDSZ, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKomárom csapata nem bírta a drámai végjátékot
Next articleDél-Komáromban átadták a malom új készáruraktárát