HAZA KÜLFÖLD Terrorgyanús gyilkosság Londonban, Cameron idő előtt hazautazik

Terrorgyanús gyilkosság Londonban, Cameron idő előtt hazautazik

880
hirdetés

Megöltek szerdán Londonban egy brit katonát; a kormány szerint feltételezhetően terrorcselekmény történt.

 David Cameron miniszterelnök, aki az incidens időpontjában Párizsban tartózkodott, bejelentette, hogy látogatását megszakítva visszatér Londonba.
    A támadás a brit főváros délkeleti negyedében, Woolwich kerületben történt, ahol két férfi késekkel a nyílt utcán, járókelők százainak szeme láttára megölt egy embert.
    A kiérkező fegyveres rendőri egység több lövéssel megsebesítette a támadókat.
    Nick Raynsford, a kerület parlamenti képviselője szerdán közölte, hogy az áldozat a brit hadsereg katonája volt, jóllehet ezt a brit védelmi minisztérium nem erősítette meg.
    Theresa May belügyminiszter elrendelte a különleges helyzetek idején ülésező válságtestület, a COBRA összehívását.
    Cameron, aki szerdán este Párizsban tárgyalt, Francois Hollande francia elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén – amelyet mindegyik brit televíziós csatorna adását megszakítva élőben közvetített – kijelentette: a rendőrség még vizsgálja a támadás körülményeit, de „erőteljes jelek utalnak arra”, hogy terrorcselekmény történt.
    A brit kormányfő közölte, hogy még az éjszaka folyamán hazatér Londonba, és csütörtök reggel már ő elnököl a COBRA következő ülésén.
    A biztonsági szolgálatok, a Scotland Yard és a kabinet vezetőiből álló csoport az ilyen jellegű megbeszélések bunkerszerűen védett helyszíne, a „Cabinet Office Briefing Room A” műveleti tájékoztató központ kezdőbetűiből kapta nevét.
    Szemtanúk beszámolója szerint az áldozat a brit hadsereg egyik jótékonysági alapítványa, a veteránok és sérült katonák megsegítését szolgáló „Help for Heroes” trikóját viselte, amikor a támadás érte.
    Az egyik elkövető az ITV kereskedelmi televízió híradójában szerda este sugárzott amatőr felvételen véres kézzel, a bűncselekményhez használt késsel hadonászva azt kiabálta, hogy „harcolnunk kell ellenük, mivel ők is harcolnak ellenünk … szemet szemért, fogat fogért”. Hozzátette: elnézést kér, amiért nőknek is végig kellett nézniük a történteket, de „a mi országunkban a mi asszonyaink ugyanezt látják”.
    A támadó tökéletes angolsággal, külföldi akcentus nélkül beszélt, és a rövid bejátszásból nem derült ki, hogy melyik országra utalt.
    Tanúvallomások szerint a két gyanúsított „Allahu akbar” kiáltással támadta meg a közeli laktanya felé tartó fiatalembert.
    A londoni LBC 97.3 kereskedelmi hírrádiónak egy szemtanú elmondta, hogy a két támadó „állat módjára mészárolta le” az áldozatot, majd az összekaszabolt holttestet a járdáról az utca közepére dobták.
    Ezután megvárták a hatalmas erőkkel kiérkező fegyveres rendőri egységeket, és egyes beszámolók szerint a rendőrökre is rá akartak támadni; ekkor a rendőrök mindkettőjükre lövéseket adtak le. Az első beszámolók még arról szóltak, hogy a két támadó meghalt, de később a Scotland Yard és Cameron miniszterelnök is azt közölte, hogy megsérültek, és kórházban kezelik őket.
    Szerda estig nem jelentették be a brit hatóságok a terrorkészültség szintjének emelését.
    A brit kormány az ötfokozatú készültségi rendszerben jelenleg a középső riasztási szintet tartja érvényben. Ennek hivatalos meghatározása szerint „jelentős” a kockázata terrorcselekmény nagy-britanniai elkövetésének valamely nemzetközi terrorszervezet részéről. Ez a készültségi szint évek óta érvényben van. A listán két ennél magasabb szintű riasztási fokozat szerepel, a „súlyos” és a „kritikus”.

MTI

hirdetés