HAZA GAZDASÁG Teljesíthetetlen állami büdzsé

Teljesíthetetlen állami büdzsé

1039
hirdetés

Megszületett a jövő évi állami büdzsé bázikus javaslata.  Az eredetileg felvállalt  hiánypályát máris felrúgja a pénzügyi tárca, a tervezett 2,6 százalékos államháztartási hiányt megnövelte 2,9 százalékra.  A megnövelt hiánycélnak fontos üzenete van számunkra: vége a takarékoskodásnak, jöhet a fokozott költekezés. Kérdés, hogy Szlovákia elviseli-e az államadósság további rohamos növekedését. Brüsszelből jövő sugallatra tehát lazítja a kormány a takarékossági kényszert, a tárcák számára valamelyest megereszti a gyeplőt. A kormány szerint véget kell vetni a szigorú takarékosságnak, ösztönözni kívánja a gazdasági növekedést.  Az igazság az, hogy eddig sem érzékeltük az államapparátus fokozott takarékosságát (bizonyítja ezt az államadósság tetemes növekedése), csupán az önkormányzatok többsége vette komolyan a fokozott takarékoskodást. Összességében hiány helyett többletet képezhetnek az idén. Csak ez mentheti meg a kormányt, hogy az idei hiánycélhoz közeli államháztartási hiányt produkáljon, vagyis az eltervezettnél enyhén magasabb hiánnyal zárja a 2013-as évet. Saját gazdálkodásának eredménye semmiképpen sem lesz pozitív.

Az adóbevételek alakulása sem kedvező. Ha a 2,9 százalékos hiánycélt komolyan veszi, jövőre a kiadási oldalon 700 milliót kellene megspórolnia a kormánynak. Egyelőre fogalma sincs a pénzügyi tárcának, hol.  Mivel az adókulcsokat nem növeli meg, a kiadási oldalon 700 milliónyi kiadás fedezete felettébb kérdéses. Nem is beszélve arról, hogy jövőre vajon mitől javulna meg egy csapásra az adózási fegyelem?  Irreális összegű, 400 milliós dividendumot szeretne a pénzügyi tárca az állami részesedésű vállalatoktól. Ha nem számítjuk néhány iskolatípus átcsportosítását az oktatási tárcától a belügyi tárcához, számottevő növekedéssel nem számolhat az egyik ágazat sem. Csökkentik a közlekedési, mezőgazdasági, egészségügyi, szociális, környezetvédelmi tárca költségvetését is. Néhány esetben jelentősen. Ezen felül a belügyi tárcától olyan hangok szivárognak ki, amelyek az állami hivatalok és hivatalnokok számának jelentős csökkentéséről szólnak a jövő évben.

Mindent egybevetve nagy a bizonytalanság, feltehetőleg októberig, a javaslat kormányban történő elfogadásáig sokat változik majd a jövő évi költségvetés. Ami viszont ma is leszögezhető: vagy jelentősen meglazul a takarékossági hajlandóság, eleresztik az államadósságot vagy eleve olyan költségvetés készül, amely tarthatatlan, teljesíthetetlen lesz. A második esetben az év első felében kell  majd fenntartaniuk a kiegyensúlyozottság, a problémamentesség látszatát. A köztársasági elnökválasztásig kell valahogy kihúzniuk. Utána pedig újra osztják a lapokat. Ha a választók is így gondolják majd a választási urnáknál.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke

hirdetés
Previous articleVadkacsák
Next articleMeghívó