HAZA HÍR-MIX Tekeredett a kígyó, rekorder akart lenni–belekóstoltunk Komáromba

Tekeredett a kígyó, rekorder akart lenni–belekóstoltunk Komáromba

1657
hirdetés

Egy kilométeresnél hosszabb palacsintakígyó készült június 7-én kora este Észak- és Dél-Komárom civil közösségeinek részvételével, a túlparti Szabadság téren. Ekképp megdőlt az eddigi magyar rekord, s az Összetartozás Városa beírta nevét a nagykönyvbe…

Két tucat lelkes csapat 6350 Jókai-palacsintából formázta, tekerte, majd a rekord kihirdetése után a komáromi és környékbeli szurkolók hadával együtt jóízűen felfalta a méretes kígyót. Azért, hogy könnyebben lecsússzon, az alkalmi szakácsok és kukták némelyike ünnepi pillanatokhoz dukáló pezsgővel is megöntözte a korábban kolbász chipsben hempergetett finomságot. Sőt, akadtak, akik az otthon maradt családtagoknak is vittek egy kis kóstolót.

„Nézzék, milyen gyönyörű ez a tér és milyen sokan itt vagyunk! Fantasztikus a látvány! Két nappal ezelőtt egy arról szóló, népszerűsítő videót tettünk közzé, hogy itt rekordkísérlet lesz, utána pedig ingyenes EDDA-koncert a Monostori Erődben, s mindkét helyszínre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Hangsúlyoztuk: a Jókai-palacsintának jut a főszerep, amellyel a Duna két oldalán fekvő Komárom beírhatja nevét a magyar rekordok könyvébe. Szerintem azonban még fontosabb a mai napnak azon üzenete, hogy nagyszerű közösség vagyunk, és ilyen fantasztikus élményben lehet részünk nekünk, komáromiaknak. A másik fontos üzenete pedig a határtalan összetartozás, hiszen az észak-komáromi barátainkkal, magánszemélyekkel és civil szervezetek tagjaival közösen vagyunk itt, miközben sok gyerek is részese ennek a szép közösségi élménynek“ – szólt a Polgármesteri Hivatal épülete előtt megjelent tömeghez dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere, miközben a hivatalos eredményhirdetésre, a remélt rekord hitelesítésére vártak.

Majd megköszönte Keszegh Bélának, Észak-Komárom polgármesterének azt, hogy egy fantasztikus csapattal érkezett a Szabadság térre.

„El kell ismernem, a kolléga a palacsintatekerés során tőlem sokkal rutinosabbnak bizonyult, így elleshettem tőle a megfelelő mozdulatokat. Az sem véletlen, hogy mindketten ilyen zöld-fehérbe hajló köténykében vagyunk, mert ez is összeköt minket. Mindenkinek köszönöm, hogy részt vett ezen a mai rekordkísérleten! Nagyon bízom abban, hogy hamarosan pozitív híreket hallhatunk, de ha megvan a rekord, ha nincs, azt gondolom, hogy minden komáromi nyertese ennek a kiváló hangulatú rendezvénynek. Ne feledjük el a szlogenünket: Komárom határtalanul jó!“–fejtette ki.

Majd Keszegh Béla köszönte meg Molnár Attilának azt, hogy immár a sokadik jó alkalmat biztosította arra, hogy együtt legyünk, s megmutassuk, mire vagyunk képesek!

„Mi azt is tudjuk, hogy milyen az, amikor külön voltunk, de szerencsére, az utóbbi évek megmutatták, hogy milyen az, amikor együtt lehetünk. Ha sok apró dolgot összerakunk, s mindenki hozzáteszi a magáért, akkor Komárom akár Guinness-rekordokra is képes. Éppen ezért vagyunk büszkék Komáromra, s megmutatjuk a nagyvilágnak, hogy milyen különleges hely ez. Az egész térség láthatja azt, hogy mi mindenre képesek a komáromiak! Bízom benne, hogy hamarosan meglesz a várva várt eredmény, s az is még szorosabban kössön – tartson össze minket! Molnár Attilával folytatni szeretnénk a közös munkát, hogy tovább fejlődjön ez a város, nagyon sok ehhez szép alkalomban lehessen részünk, s együtt jókat is bulizzunk…“–fogalmazott.

Sebestyén István, a Magyar Rekordok Egyesületének elnöke, a magyar rekordok regisztrátora portálunknak elárulta, hogy éppen mire készült: „A további méréshez összehasonlító módszert fogunk alkalmazni. Bizonyos méréseken ugyanis már túl vagyunk, hiszen azt az asztalsort, amelyet a Polgármesteri Hivatal előtt korábban elkészítettek, már lemértük. Kiderült, hogy összesen 280 méter állt rendelkezésre az alkotóknak ahhoz, hogy az előzetes tervek szerint azon négy sorban szimmetrikusan, összefüggő alkotásként elhelyezzék a palacsintakígyót. Most pedig középvonali átlagot fogunk számolni…“.

Amikor a mérések után visszatért, immár a jelenlevők sokaságának elmondta: „Ez már a nagyon sokadik palacsintakígyó-rekord, amelyen jelen vagyok… Legutoljára nemrég a Győr melletti Nyúl településen sikerült 740 méterre emelni ezt a magyar rekordot. A komáromi mérés és számítás végeredménye pedig (plusz-mínusz tíz méter hibalehetőséggel, mert a kígyó nem nyílegyenesen haladt) 1 010 méter – ez lett az új magyar rekord !“.

Mivel véleményt is vártak tőle, hozzáfűzte: „Itt elképesztően szervezett, fegyelmezett, rettenetesen profi, összehangolt csapatmunkát láthattunk. Ez esetben nagyon egyformára sikeredett, gépi sütésű termékről beszélhetünk, a gyártás technológiája és a munka folyamatai is korábban lepróbálásra kerültek. Az új rekord semmit sem von le a nyúliak dicsőségéből, hiszen ők teljesen amatőr, házi konyhatechnológiával, kézzel készítették és rakták össze a különböző méretűre sütött palacsintákat. Most azonban a komáromiaknak gratulálok, s remélem, hogy akik a Jókai palacsintát megkóstolták, azt jóízűnek, emberi fogyasztásra nagyon is alkalmasnak találták. Köszönöm, hogy itt lehettem, s remélem, hogy nem utoljára találkoztunk, hanem majd további rendkívüli emberi teljesítmények kapcsán is meghívnak. E sikeres rekord kapcsán pedig egy díszoklevelet is átadunk a komáromiaknak“.

Majd a kérdésemre, hogy ez a rekord könyvbe is bekerül-e, így válaszolt: „Mivel a nyomdai munkálatok nagyon drágák, előbb a Magyar Rekordok Egyesületönek elég pénzt kell szereznie ahhoz, hogy egy-két év múlva ismét megjelenhessen a Magyar Rekordok Könyve, ami legutoljára tizenegy évvel ezelőtt sikerült. Addig pedig ez a rekord a www.magyarrekord.hu weboldalunk adatbázisában fog megjelenni“.

A rekorddöntés előtt, amelyen Észak-Komáromot a Városi Hivatal csapatán kívül a Felvidéki Értékőrzők elnöke, Pallag György mérnök Mihacs Szilviával együtt képviselte, Dél-Komáromot pedig több civil szervezet és intézmény, szórakoztató családi programokban lehetett része a családok aprajának és nagyjának. Egyebek mellett várta őket a Virgonckodó játszóház, továbbá a Magyar Vöröskereszt, a Kemence Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kézműves foglalkozásoknak és játékoknak helyet adó sátra, arcfestésért lehetett sorakozni a Diákönkormányzatok Városi Szövetsége (DiViSz) piktorainál, Papírszínházzal rukkolt elő a komáromi Jókai Mór Városi Könyvtár szabad ég alá költözött gyermekrészlege, s a Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők (KÖSZ) is jelen voltak zöldes sátrukkal… Sőt, Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és Molnárné dr. Taár Izabella, a Komáromi Járási Hivatal vezetője is tiszteletét tette a rendezvényen. Persze, torkosságokból és jókedvből sem volt hiány!

Ahogy megtudtam, Komáromban már 2020-ban igény mutatkozott az iránt, hogy a dunaparti város egy jellegzetes ételével felkerüljön a gasztrotérképre. Mivel azonban a pandémia közbeszólt, a terv megvalósítását 2022-re kellett halasztani. A Komgasztro első évadában a közös munkára felkért Sági Szilárd gasztrokibic és Proczeller Tamás házigazda, a dél-komáromi Tourinform Iroda vezetője járták és kóstolták végig a város éttermeit, és Komgasztro címmel hetente új étel-videókat tettek közzé a facebookos oldalukon és a város Youtube-csatornáján. Az utolsó adásban Sági Szilárd újragondolta és elkészítette a Jókai Mór kedvenc bablevesét bablevest leves nélkül, azaz a komáromi Jókai palacsintát.

Lássuk, hogy mik is a hozzávalói! A babpüréhez kell 40 dkg bab, fél közepes lilahagyma, 1 gerezd fokhagyma, só és bors ízlés szerint. Továbbá kell még 40 dkg főtt, aprított csülök és 1 kis doboz tejföl (150 gr). A kolbász chipshez: 20 dkg parasztkolbász, a palacsintatésztához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, szóda, csipet só és 2 evőkanál olaj a sütéshez. Nos, odahaza sem ördöngősség elkészíteni: először is meg kell sütni a palacsintát, és meg kell főzni a csülköt. Vörös és fehérbabból, pirított hagymával, a csülök főzőlevével kell elkészíteni a babpürét, amellyel meg kell kenni a palacsintákat. Aztán bele kell kockázni a csülköt, majd feltekerni, megkenni tejföllel és a tetejére kolbász chipset szórni. Jó étvágyat hozzá!

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleCsehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek
Next articleEP-választás24: Beňová örül az eredménynek, Blaha óriási sikernek tartja