HAZA RÉGIÓ Tavaszi Nyitott Pincék – Kóstold végig a Duna mente borait!

Tavaszi Nyitott Pincék – Kóstold végig a Duna mente borait!

970
hirdetés
Több mint 30 borász! Kezdés 2016. június 4-én 12:00 órától

bor

A 2016. június 4-én 12:00 órakor kezdődik a Tavaszi Nyitott Pincék 2016 rendezvény a Duna Menti Borút szervezésében. Ennek célja a régió bemutatása, különös tekintettel azokra a nagyszerű borokra, amelyeket itt készítenek. A dél-szlovákiai borvidék szőlészetei, pincészetei elsősorban Ógyalla, Kürt és Párkány környéken találhatók.
 

fotka2

Ez az egyedülálló borvidék Szlovákia legmelegebb szőlőtermő területe, az éghajlata száraz, a telek pedig enyhék. Egyedisége a meleg napok nagy számában és az évi 2000-2200 óra napsütésben rejlik, ami ideálissá teszi a magas cukortartalmú szőlő termesztésére.

A szőlőültetvények túlnyomó részt alacsony, 16 fokos, déli, délkeleti vagy délnyugati fekvésű dombokon, lejtőkön terülnek el. A termőföld többnyire agyagos és porondos (homokos-agyag).

fotka4

Mindezek a természetes körülmények minőségi borok előállítására alkalmas szőlőfajták termesztését teszi lehetővé, olyan speciális jellemzőkkel, mint a késői szüretelésű, válogatott szőlőből készült, bogyós és mazsolás válogatott. Az ebből a régióból származó bor csodálatos, telt ízű, savassága pedig éppen megfelelő mértékű.

A fehér borszőlő fajták választékából a hagyományos fajták dominálnak, mint az olaszrizling, rizlingszilváni, Irsai Olivér, Pinot Blanc, Pinot Gris, Zöld Veltelini, valamint a Müller Thurgau, Chardonnay vagy a Sauvignon Blanc.

fotka3

A vörös szőlőfajták közül a legelterjedtebbek az Alibernet, a Pinot Noir, a Cabernet Sauvignon, a Szentlőrinci, a Zweigelt és a Kékfrankos.

Az utóbbi években a szlovákiai nemesített szőlőfajták termesztése is elterjedt a régióban, leginkább a Devín és a Dunaj, de a Breslava, Hetera, Nitra, Váh vagy a Hron is. Ezek az új fajták egyre népszerűbbek mind a szlovákiai, mind a külföldi borimádók körében.

fotka5

Meggyőződésünk, hogy a kellemes légkörben elfogyasztott bor és a hozzá társuló gasztronómiai élmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jól érezzék magukat régiónkban. A helyi panziók, éttermek olyan ételkülönlegességeket kínálnak rendezvényünk ideje alatt, amelyeket érdemes megkóstolni. Természetesen nem szabad megfeledkezni az elegendő folyadékbevitelről sem, ami különösen fontos a Tavaszi Nyitott Pincék alkalmával! A borászokat sem illik megsérteni: kóstoljunk meg minden, általuk kínált bort. Váljék egészségünkre!

fotka6

fotka7

Bővebb információ a www.otvorenepivnice.sk honlapon.

hirdetés
Previous articleTisztújító komáromi járási konferencia
Next articleMese a Komálom-galaxisról…