HAZA HÍR-MIX Tavaly több mint 1600 véradó segítette a komáromi kórházat

Tavaly több mint 1600 véradó segítette a komáromi kórházat

960
hirdetés

A vér pótolhatatlan folyadék az egészségügyben, és ez alól az AGEL Komáromi Kórház sem kivétel. Tavaly koronavírus-járvány érte Szlovákiát, de szerencsére a donorok számát ez nem érintette. A kórházban a betegek fokozott vérigénye miatt jelenleg akár heti négyszer is lehet vért adni.

Tavaly összesen 1626 donor érkezett a komáromi kórházba, akik úgy döntöttek, hogy segítenek a kórháznak és betegeinek. „Ebből 6056 egység különböző típusú transzfúziós készítményt állítottak elő – vörösvértesteket, vérlemezkéket és frissen fagyasztott plazmát. 299 első véradót regisztráltunk. „- magyarázza a MUDr. Radi Enikő a Hematológiai és Transfusiológiai Tanszék vezetője.  Köztük volt egy „rekorder”, egy úr, aki összesen 123 alkalommal adott vért. Végül a kórházba érkezett összes önkéntesből csak körülbelül 2% nem tudott vért adni.

A járványhelyzet a véradásra is kihatott. Minden egészségügyi  létesítménynek gyorsan kellett reagálnia erre a helyzetre, és munkájukat úgy kell átalakítaniuk, hogy segíthessenek a betegeken és védje a személyzetet is. A transzfúziós osztályunk a törölte a kiutazásokat a véradík után és bevezette az időpontkérést a véradóknak, hogy ne gyűjljön össze több ember egyszerre a transzfúziós részleg helyiségeiben. Emellett megnöveltük a vérvételi napok számát heti 4 napra. ” mondja a főorvos asszony.

Más intézkedések is kapcsolódnak a járványhoz. A véradóknak adományozóknak ki kell tölteniük az ún. check-list-et  melyi orvosi és utazási előzményeket tartalmaz. Biztosítani kell a felső légutak fedését, kézfertőtlenítés és hőmérsékletmérés szükséges. ,, 14 napig karanténban tartjuk a vörösvértest-készítményeket. Ezen intézkedések szigorítása ellenére megközelítőleg ugyanannyi adományozót regisztráltunk, mint 2019-ben. Ezúton szeretnénk nagy köszönetet mondani minden adományozónak, akik e nehéz helyzet ellenére megértette, hogy a kórházaknak ugyanannyi vérre van szükségük, mint a járvány előtt, és hogy a koronavírusos betegeken kívül a kórházakban még mindig sok rákos, sebészeti vagy nőgyógyászati ​​beteg van „- teszi hozzá MUDr. Radi Enikő. A véradás idén is az AGEL Komáromi Kórházban történik, szívesen látunk önkénteseket hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken, de telefonon előre kell időpontot foglalni a 0918435408-as telefonszámon. ,, Az igény minden vércsoportra vonatkozik, attól függően, hogy milyen beteget és milyen vércsoporttal van a kórházban. A vércsoport eritrocitái O Rh negatívjai fontosak az élementési helyzetekben, mivel vércsoporttól függetlenül bárkinek adható, és nem feledjük  azokat a betegeket, akiknek ez a csoportjuk van „- magyarázza a főorvos asszony.

 

Agel

 

hirdetés
Previous articleÚjévi „ajándék” a komáromiaknak?
Next articleGúta már megoldotta a konyhai hulladékok begyűjtését