HAZA BELFÖLD Tavaly egy ember átlagban 497 kilogramm szemetet dobott ki Szlovákiában

Tavaly egy ember átlagban 497 kilogramm szemetet dobott ki Szlovákiában

347
hirdetés

Szlovákia polgárai tavaly 2,7 millió tonna háztartási hulladékot termeltek. Egy ember átlagban 497 kilogramm szemetet dobott ki, ami napi 1,4 kilogramm hulladékot jelent. A TASR-t Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője tájékoztatta, aki a Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján végzett elemzést.

illusztráció, pixabay.com

„Szlovákiában a megtermelt hulladék mennyisége rendkívüli gyorsasággal növekszik, csak az elmúlt tíz évben a felével nőtt az összmennyiség” – állapította meg Sadovská. Rámutatott: a háztartási hulladék körülbelül 41 százaléka a lerakókon végzi, ami ökológiai szempontból a legrosszabb módja a hulladék kezelésének. „Míg a fejlett európai gazdaságok már ma karbonsemleges hulladékgazdálkodást valósítanak meg, Szlovákia Romániával, Máltával, Görögországgal és Ciprussal együtt továbbra is nagyhatalomnak számít a hulladéklerakásban” – jegyezte meg.
Az újrahasznosítás mértéke az elemző szerint 49 százalékon van. A vegyes háztartási hulladék kilenc százalékát használják elektromos áram vagy hő termelésére.
Az Eurostat adatai szerint Szlovákia 2020-ban a hetedik legkisebb hulladéktermelő volt. Akkor egy fő átlagban 433 kilogramm hulladékot termelt. „Ezen a képzeletbeli ranglétrán fokozatosan egyre feljebb kerülünk, és az elmúlt tíz évben azok közé az uniós országok közé kerültünk, amelyekben a leggyorsabb ütemben nő a háztartási hulladék mennyisége” – jegyezte meg Sadovská. Hozzátette: az ok a növekvő fogyasztás, mert minden megvásárolt árucikk vagy szolgáltatás előbb-utóbb hulladékot termel.
Sadovská becslése szerint a hulladéktermelés mennyisége Szlovákiában továbbra is emelkedni fog, és 2035-ben legalább 580 kilogramm hulladék fog jutni egy főre. Ez összesen 3,12 millió tonna megtermelt hulladékot jelent.

TASR

hirdetés
Previous articleMPSVR: Újévtől 5,10 euróra emelkedik az étkezési jegyek minimális értéke
Next article„Robbanás” a komáromi Egressy Béni VMK-ban: véget ért a XI. Fonográf Fesztivál