HAZA KULTÚRA Tarolt a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium Meg+intszéplesz Diákszínpada

Tarolt a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium Meg+intszéplesz Diákszínpada

821
hirdetés

Ünnepélyes díjkiosztással június 17-én este ért véget az 58. Jókai Napok, a hazai magyar műkedvelő színjátszók, kisszínpadok és diákszínpadok országos fesztiválja. A zsűri döntése alapján a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium Meg+intszéplesz Diákszínpada A nagy koronarablás című előadásért nem csak a fődíjat érdemelte ki, hanem további négy díjat is. Szvorák Zsuzsa, a füleki Apropó Diákszínpad rendezője életműdíjat vehetett át, a kassai KGSzT Diákszínpad pedig három díjjal térhetett haza.

A Marianum Egyházi Gimnázium Meg+intszéplesz Diákszínpada öt díjat kapott
(Fotó: Pálinkás Eszter)

Jókai Mór Kultúrpalota előtt álló szobrának délutáni közös megkoszorúzása után a fesztiválozóknak 21 óráig kellett várniuk az Egressy Béni VMK-ban megtartott eredményhirdetésre. Bajkai Csengel Mónika bevezetőjének és Hizsnyan Géza zsűrielnök értékelésének elhangzása után az utóbbi Keszegh Bélával, Komárom polgármesterével és Lakatos Róberttel, az „Egressy“ igazgatójával együtt adta át az okleveleket, pénz- , tárgyi és könyvjutalmakat.


Gyülekező a Jókai-szobor megkoszorúzására
(Fotó: Nagy-Miskó Ildikó)

Közben a jelenlevők egy percig némán állva adóztak a nemrég elhunyt Ferenczy Anna színművész, a Magyar Területi Színház alapító tagja emlékének, aki huzamosabb ideig a róla elnevezett díjjal – Szilva Emőke tűzzománc művével és egy vörös rózsacsokorral jutalmazta a Jókai Napokon feltűnő, legígéretesebb fiatal tehetséget.


Életműdíjat kapott a füleki Apropó Diákszínpad rendezője-forgatókönyvírója, Szvorák Zsuzsa
(Fotó: Pálinkás Eszter)

A díjkiosztás elején életműdíjat kapott a füleki Apropó Diákszínpad rendezője-forgatókönyvírója, Szvorák Zsuzsa, a  szlovákiai magyar diákszínjátszás terén végzett több évtizedes munkájáért. Csoportja az esemény elején Az ember tragédiájának falanszter színét mutatta be, amivel korábban a budapesti Ádámok és Évák című összeállítás során is sikert aratott.


Az Apropó DSZ Az ember tragédiájának falanszter színét mutatta be
(Fotó: Pálinkás Eszter)

Vélhetően az elmúlt 30 év legjobb előadásának nevezett A nagy koronarablásban érintett alkotók és szereplők minden várakozását felülmúlta az általuk kapott díjözön. A komáromi Marianum Egyházi Gimnázium Meg+intszéplesz Diákszínpada nem csak a fődíjnak örülhetett, hanem a Miklós László – Tóth Gábor – rendezőpáros a legjobb rendezés díját, valamint Csörgey Evelyn Csuda szerepéért a legjobb női alakítás díját, Mózes András Ulászló szerepéért a legjobb férfi mellékszereplő díját, az Erzsébet királynőt megformáló Nagy Enikő pedig a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Ferenczy Anna-díjat is megkapta.


A Miklós László – Tóth Gábor – rendezőpáros a legjobb rendezés díját is megkapta
(Fotó: Pálinkás Eszter)

Az idei legjobbak a Kassai Gimnazista Színjátszó Társulat – KGSzT Diákszínpadnak 3 díjat hagytak: a diákszínjátszó együttesek nívódíjban a Félőlény című meseelőadásuk részesült (rendezte: Bodon Andrea), továbbá Képeš Lóránt Félőlény szerepéért a legjobb férfi alakítás díját, Poláčik Emma Irodaszörny szerepéért pedig a legjobb női mellékszereplő díját vehette át. Ahogy elhangzott: ez Lóránt hétvégéje volt, mert kategóriája győztese is lett a Rimaszombatban megtartott Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny döntőjében.


A Kassai Gimnazista Színjátszó Társulat – KGSzT Diákszínpad tagjai
(Fotó: Pálinkás Eszter)

A többiek oklevelet, virágot és könyvet kaptak a részvételükért. Ez alkalommal a felnőtt színjátszó együttesnek járó nívódíj nem talált gazdára. A Jókai Napok lefolyásáról, hangulatáról az olvasóink többet is megtudhatnak a Magyar 7 hetilap június 22-én megjelenő számában közölt beszámolónkból, amelyben Hizsnyan Géza zsűrielnök véleményéből is idézünk.


Hizsnyan Géza zsűrielnök
(Fotó: Pálinkás Eszter)

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleEzüstérmesek a csallóközaranyosi lányok!
Next articleNEM ALKOTMÁNYSÉRTŐ A 363-AS PARAGRAFUS