HAZA RÉGIÓ Tárnok Magda összegezte a legutóbbi képviselőtestületi ülésen történteket

Tárnok Magda összegezte a legutóbbi képviselőtestületi ülésen történteket

646
hirdetés

A képviselőasszony a facebook oldalán tette közre az összeföglalót:

KÉPVISELŐTESTÜLETI ÜLÉS – 2023. 02. 16. – AZ ÉN SZEMEMMEL

Kedves Lakosok, íme a következő 4 év első testületi beszámolója:
– Interpellációk – Imre Andruskó – bezár a posta a Kettesen – itt volt a közlekedési miniszter, ha jóban vagyunk vele, valami legyen kilobbizva, ne szűnjön meg a posta, az izsai körforgalmat is hozzák a lista 99. helyéről előbbre – válasz: a város tiltakozott, de sikertelenül, nem nagyon lehetett a posta vezetőségével szót érteni, azt mondták, már meghozták a döntést, sok kis postát bezárnak. A másik 2 nagyobb postánk elhelyezkedése törvényileg védett, így azok biztos megmaradnak. Új szolgáltatásként – a postásoknál is el lehet majd bizonyos szolgáltatásokat végezni, csekket feladni stb. – erről kapnak majd tájékoztatást a lakosok,
-késelés az állomáson – épüljön ki jobban a kamerarendszer – válasz: a város készít egy pénzügyi csomagot, melyről a következő testületen szavaznánk és amely további kamerák elhelyezését tenné lehetővé,
-Komáromi Lapok – a képviselő már néhányszor nem kapta meg a postaládájába (én sem) – válasz: a Komáromi Lapok most már csak havonta fog megjelenni, a terjesztést a hónap utolsó péntekén kezdik és akár hétfő délutánig is eltarthat, ezután, ha valaki nem kapja meg, jelezze.
– stipendium tehetséges diákoknak – minden évben kiosztja a város, 1600,- Euro értékben, lehet rá pályázni, a város valahogy propagálja jobban, hogy többen jelentkezzenek, legyen kiküldve pl. az iskolákba az információ.
– Tárnok M. – kamerák/késelés – beszéltem a helyi nyomozók főnökével, aki jelezte, hogy a városban fel vannak térképezve azok a pontok, ahol a legtöbb bűncselekményt követik el és nincs ott kamera – ezekre a helyekre mindenképpen kellene kamera, valamint a meglévő kamerák beállítását is át kéne vizsgálni, hogy olyan frekvencián legyenek, mely lehetővé teszi a legjobb vételt/ adatátvitelt. A közrendi bizottság szívesen segít e helyek definiálásában,
– parkolás/Páva utca – amint már nyilvánosságra lett hozva, készül egy új, parkolást szabályozó rendelet, mely arra fog fókuszálni, hogy a lakótelepeken ne álljanak olyan autók, melyek tulajdonosai nem ide vannak bejelentve, vagy cégautók, furgonok, melyek elveszik a helyet az itteni lakosoktól és azok nem tudnak hova leparkolni. De addig ne kapjanak a lakosok olyan helyeken büntetést, mint pl. a Páva utca, ahol végigbüntettek mindenkit, mert a járdán álltak. – válasz: Keszegh Béla is megerősítette, hogy az a cél, hogy egy családból legalább 1 autónak legyen biztos helye a lakóházakhoz közel. Közben a büntetések folyhatnak, ha valaki szabályt sért. Az autók száma nagyon megnövekedett, akinek sok autója áll a ház előtt, annak fizetni fog kelleni, aki pedig nem az adott helyre van bejelentve, annak máshol kell parkolnia. A mozgássérültek parkolóhelyeit és feltérképezik, jelenleg 212 tábla van, ebből van, amelyik jogtalanul – ennek oldása is folyamatban van. A parkolók építése nem ott fog megvalósulni, ahol a képviselők jobban lobbiznak, hanem, ahol a legfontosabb.
– A főellenőr jelentése az exekúciókról – Andruskó képviselő ezt már többször hangoztatta, a főellenőr most kivizsgálta, egyébként minden törvényesen zajlott (csak éppen nem erkölcsösen) – Andruskó I. elmondta, hogy 2017.4.1-vel módosult az exekúciós törvény, amnesztia lépett érvénybe a tartozásokra – ehhez képest március utolsó 2 napján többezer exekútori megbízás lett elküldve 2-3 exekútornak, akik többszázezer Eurot tehettek így zsebre, miközben alig lett valami behajtva. Ezek a tartozások 3, 9, 27,-Euro értékűek voltak, közben életbe lépett az amnesztia, így sok tartozás nem lett behajtva, de a városnak ki kellett fizetni az exekútori díjakat…Miközben azok, akik nagy összegekkel tartoznak nem lettek feladva, inkább csak a kisemberek, s most is kb. 3 millió Eur összegre rúgnak a kintlévőségek…hát, mit is írjak, meg kell hallgatni, a képviselő elmondott mindent…
– KOMVaK – kölcsönt szeretne felvenni napelemekre (590.000,- Euro-t, + 36% állami támogatást kap hozzá), melyek az éves, kb. 3 gigawatt elfogyasztott órából kiváltanának kb 420 MWatt órát. A cég éves villanyszámlája kb. 50.000,- Euro volt, most megnőtt 160.000,-re. Ennyi napelem elhelyezéséhez egyébként kb. 16.000 m2-es terület szükséges…A hitelt megszavaztuk.
– Comorra servis – a sportcsarnok teteje beázik – a teljes felújítás 60.000 Euro lenne, megszavaztuk a cégnek az önrészt a projekthez, + szintén fognak pályázni napelemekre (88 panelre)
– VMK – külső burkolás és hőszivattyú – pályázat az Envirofondból
– KN Smart Servis. a. s. – már átvette a zöld területek karbantartását és március 1-től átveszi a kommunális hulladék elhordását is. A Clean City teljesen ki lesz így nyírva, még a terület átminősítése, amit megvettek, sem lett megszavazva, szerintem indokolatlanul, hiszen nem akarnak ott hulladékot tárolni (a Sezam-mal szemben). A hulladékért (város által) kifizetett összeg a következőkből tevődik össze: az hulladékot elhordó cégnek fizetett díj (eddig a Clean Citynek, kb. 980.000,- Eurot tett ki), az izsai szeméttelepnek fizetett díj, az állam felé fizetett „büntetés“ a gyenge szelektálás következtében. Ez eddig összesen 1.800.000 Euro volt, de ez nem csak a Clean Citynek ment, ahogy az anyagban állt, hanem a 3 említett helyre. S ehhez képest a KN Smart adatai azt tartalmazták, hogy a fenti összeg helyett 1 millióból megoldják majd a hulladékelhordást. Dehogy oldják. Andruskó képviselő szerint sem lesz tartható ez az összeg, a város fogja dotálni a céget. A cégnek nincs majdnem semmije, miből fog mindent megoldani, ha közben hasznot nem termel? Most kérték, hogy szavazzunk 2 kukásautó lízingelésértől + újabb áthidaló hitel felvételéről. Ám 2 kukásautó szerintem kevés lesz. S mi van a konténerelhordó autókkal? Eközben Izsán harcok folynak, nem biztos, hogy megkapják az engedélyt a további „kazettákra“. „De majd a számok megmutatják“ – mondta a polgármester. (Rossz nyelvek beszélnek a Brantner cég beszervezéséről a folyamatba, mivel a város úgysem fogja győzni. Csakhogy így végképp nem lesz olcsóbb.)
– pénzügyi alap jött létre, 3000,- Euro éves tartalommal, melyből a polgármester fog osztani pénzt a pályázatok alapján az arra pályázó lakosoknak, 500,- Euronként – a lakókörnyezet védelmére-szépítésére. (Nem értettem egyet ezzel a múltkor, azt javasoltam, hogy maradjon ez az alap a Városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságnál, ne 1 ember ossza.) Megszavazva, hát hajrá, ossza 1 ember.
– Andruskó Imre javaslata, hogy 30.000,- Euro-t különítsünk el kamerákra – átment (meg is lepődtem). Keszegh Béla elmondta, hogy valószínűleg egy nagyobb csomagot fognak erre a célra javasolni. Remek, jó lenne, biztos támogatni fogom.
– beruházások megszavazása – 856.000,- Euro értékben, a teljesség igénye nélkül: a harcsási út javítása, Béke utcai ovi rekonstrukciójához önrész (a rekonstrukció most folyik), „környezeti aspektusok feljavítása a Hetesen“ (20.274,- Eur, bármi legyen is az (ezt eddig észre sem vettem.. (holnap pontosítom)), önrész a komposztálóhoz (186.753,-, neverending story), pénzek bicikliutakra, parkolókra (150.000,- Eur), járda építése a Barátság utcán, a Štúr utcai közlekedési helyzet oldására, faiskola létesítése, konténerállomások felújítása (115.000,- Eur) stb.
– pénzek sportlétesítmények felújítására – a Kajak-kenu klubnak – 17.000,-, a Teniszklubnak – 8.000,-, az Újfalui Dynamo-nak 25.000,- Eur.
– sportosztály létesül az Eötvös utcai és a Komenský utcai alapiskolákban
– Vagyonjogi dolgok – Klapka utca, a Gusto és a Luka üzlet közti zöld terület esete, ahol a földbe helyezett „pylonok” leledzenek és lakóházat tervez ott építeni a befektető (Klapka Park s. r. o.) – az eddigi „L“ alak helyett egyenes vonalban szeretné a házat megépíteni, ehhez területet akart elcserélni. Ďurenka Erzsébet szót kért és elmondta, hogy a ház így (hogy ráadásul beljebb is lenne „tolva“) nagyon belógna a szomszédos blokk ablakai elé és az ottani lakosoknak nem jut majd azokban a helyiségekben napfény, s kérte a képviselőket, ne szavazzák ezt így meg. Andruskó képviselő kérdezte, hol lesznek a parkolóhelyek. Kb. 100 parkolóhelyet kell ugyanis létesíteni. Félő, hogy majd a ház melletti területet akarja a befektető erre a célra használni, hiszen talán azért „tolta“ így be az épületet. A polgármester kijelentette, hogy a befektető több zöld területet nem kap a várostól. Megnézzük. Az is érdekes, hogy a területnek csak bizonyos része beépíthető, kíváncsi vagyok, vajon a végén hány % lesz valóban beépítve. Átment, megszavazva.
– A területrendezési terv újbóli módosítása – Stubendek László polgármestersége alatt lett kidolgozva a terv újabb verziója, eszméletlen pénzekért (valami 180.000,- Euro lehetett, ha jól emlékszem). Ennek úgy kellett volna kidolgozásra kerülni, hogy már ne sokat kelljen változtatgatni, mert sokba kerül, meg, ha jól van megcsinálva, akkor nem is kell. Érdemes meghallgatni Margit Keszegh képviselőasszony hozzászólását a témához, csaknem minden szavával egyetértek. A terv úgy lett megcsinálva, hogy azóta is módosítgatjuk, illetve – egyes emberek, vállakozók és nem vállalkozók, folyamatosan adogatják be a módosítási kérelmeket. A legszebb az, amikor egy vállalkozó megvesz egy területet (persze, biztosan tudja, hogy milyen feltételekkel), aztán módosítási kérelmet ad be rá, hogy ő bizony meg szeretné emelni a beépíthetőség mértékét pl. 2 emelet helyett 5-re stb. És átmegy neki. Olyan is volt, hogy simán felépítette az épületet, előzetes módosítás nélkül… Merthát, ne akadályozzuk a vállalkozót, aki azt csinál itt, amit akar. A mellette lakó emberek meg pukkadjanak meg, kit érdekel, fő, hogy menjenek az invesztíciók. Jobb helyeken az úgy néz ki, hogy megvan a területfejlesztési terv, itt ezt lehet, ott amazt – de nem mást. Én elhiszem, hogy lehetnek kivételek, de nem ekkora számban. Naszóval – a mostani anyagban benne volt a sziget egyes területeinek átminősítése is, ami arról szólt volna, hogy az eddigi kiskert-övezet át lett volna minősítve sport-rekreációs területté, ami már 80%-os beépíthetőséget enged meg, a mostani kevesebb-bel szemben, s így legalizálva lett volna a kb 100-120 feketén épült ingatlan. Ez az anyag le lett vonva és kb. 1 év múlva lehet hozzá visszatérni. Ehhez majd talán külön írok pár szót, egy másik bejegyzésben. Még annyit, hogy kb. 100 ház felépült feketén, ám van olyan becsületes ember is, aki építeni szeretne, de még nem mert, mivel az nem megengedett. Hát mit mondjunk neki? Építse fel, aztán majdcsak legalizáljuk? Mert az jár jól, aki nem tartotta be a törvényt?
– A területrendezési terv újbóli módosítása – Stubendek László polgármestersége alatt lett kidolgozva a terv újabb verziója, eszméletlen pénzekért (valami 180.000,- Euro lehetett, ha jól emlékszem). Ennek úgy kellett volna kidolgozásra kerülni, hogy már ne sokat kelljen változtatgatni, mert sokba kerül, meg, ha jól van megcsinálva, akkor nem is kell. Érdemes meghallgatni Margit Keszegh képviselőasszony hozzászólását a témához, csaknem minden szavával egyetértek. A terv úgy lett megcsinálva, hogy azóta is módosítgatjuk, illetve – egyes emberek, vállakozók és nem vállalkozók, folyamatosan adogatják be a módosítási kérelmeket. A legszebb az, amikor egy vállalkozó megvesz egy területet (persze, biztosan tudja, hogy milyen feltételekkel), aztán módosítási kérelmet ad be rá, hogy ő bizony meg szeretné emelni a beépíthetőség mértékét pl. 2 emelet helyett 5-re stb. És átmegy neki. Olyan is volt, hogy simán felépítette az épületet, előzetes módosítás nélkül… Merthát, ne akadályozzuk a vállalkozót, aki azt csinál itt, amit akar. A mellette lakó emberek meg pukkadjanak meg, kit érdekel, fő, hogy menjenek az invesztíciók. Jobb helyeken az úgy néz ki, hogy megvan a területfejlesztési terv, itt ezt lehet, ott amazt – de nem mást. Én elhiszem, hogy lehetnek kivételek, de nem ekkora számban. Naszóval – a mostani anyagban benne volt a sziget egyes területeinek átminősítése is, ami arról szólt volna, hogy az eddigi kiskert-övezet át lett volna minősítve sport-rekreációs területté, ami már 80%-os beépíthetőséget enged meg, a mostani kevesebb-bel szemben, s így legalizálva lett volna a kb 100-120 feketén épült ingatlan. Ez az anyag le lett vonva és kb. 1 év múlva lehet hozzá visszatérni. Ehhez majd talán külön írok pár szót, egy másik bejegyzésben. Még annyit, hogy kb. 100 ház felépült feketén, ám van olyan becsületes ember is, aki építeni szeretne, de még nem mert, mivel az nem megengedett. Hát mit mondjunk neki? Építse fel, aztán majdcsak legalizáljuk? Mert az jár jól, aki nem tartotta be a törvényt?
Ehhez az üléshez mostanra ennyi, amennyiben kérdésük van, forduljanak hozzám bizalommal.
Örs Orosz társaságában
hirdetés
Previous articleA határtalan populizmus tönkreteszi az államháztartást
Next articleRémhírterjesztés gyanúja miatt indított eljárást a NAKA