HAZA BELFÖLD Tamásiban Trianon-emlékművet avattak, Berényi József mondott ünnepi beszédet

Tamásiban Trianon-emlékművet avattak, Berényi József mondott ünnepi beszédet

968
hirdetés

Trianon fájdalmas emlék, amíg lesz magyar a Földön, nem tudja igazságosnak mondani azt, ami akkor történt – mondta a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke kedden Tamásiban, a város trianoni emlékművének avatása alkalmából rendezett ünnepségen.

Berényi József hangoztatta: jó, hogy a magyar Országgyűlés változtatott ennek a napnak a hangulatán. Az Országgyűlés üzenete az, hogy a búslakodás helyett „hirdessük meg az összetartozás ünnepét, és szimbolikusan fordítsuk meg a történelmet” – mondta.
A Tolna megyei város művelődési központjában tartott megemlékezésen, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, az MKP elnöke arról beszélt, hogy a szlovák állam nagy hangsúlyt fektet a nemzetállam építésére, ennek ellenére még mindig ötszázezer magyar él Szlovákiában.
Mint mondta, időnként magyarországi és szlovákiai politikusok arról beszélnek, hogy megbékélésre van szükség. „Úgy érzem, nincs szükség megbékélésre, mert béke van. Arra van szükség, hogy a nyitott kérdéseket rendezzük” – tette hozzá.
„Ha szlovák barátainknak üzenünk, akkor nem a megbékélésről kell szólni az összetartozás napján, hanem arról, hogy miért van a mai napig kollektív bűnösség a szlovák jogrendben” – jelentette ki, utalva a második világháború után a csehszlovákiai magyarokat és németeket kollektív bűnösnek kimondó, Szlovákiában ma is sérthetetlennek tartott Benes-dekrétumokra.
Beszédét úgy folytatta, kérdés az is, hogy miért akadályozzák Szlovákiában a magyar nyelvhasználatot, és miért van az, hogy Nyugat-Európában természetes a kisebbségek autonómiája, a szlovák politikusok szerint ugyanakkor az ország szétverését célozza meg, aki erről beszél.
„Csak a szavak szintjén vagyunk az országot gazdagító közösség Szlovákiában, valójában biztonságpolitikai tényezőként kezelnek bennünket” – fogalmazott, hangsúlyozva, a megbékélés akkor lesz őszinte, ha elfogadják, hogy a magyar közösség a magyar nyelvet használva, a magyar kultúrát élvezve, magyar állampolgársággal élhessen Szlovákiában.

Berényi József arra kérte a jelenlévőket, ha a Felvidéken járnak, erősítsék az összetartozás érzését, mert ma a szlovákiai magyar közösség van a legnehezebb helyzetben a Kárpát-medencei magyar közösségek közül.
Tamásiban a helyiek és a városhoz kötődő vállalkozások adományaiból állították fel azt a márványból készült Trianon-emlékművet, amelynek előoldalán a történelmi Magyarország térképe látható, hátoldalán a Magyarország megcsonkítása felirat olvasható négy nyelven. Az emlékművet Ribányi József (Fidesz-KDNP), a város polgármestere és Tóth József, az emlékmű egyik kezdeményezője avatta fel. (MTI)

MKP.SK

hirdetés
Previous articleÁrvizi hírek
Next articleÁrvíz – Hende: a pilóta nélküli repülőket is bevetették