HAZA KULTÚRA Tamási Áron-emléktáblát avattak a Komáromi Jókai Színházban

Tamási Áron-emléktáblát avattak a Komáromi Jókai Színházban

832
hirdetés

„Nincs módunkban kitérni a hűség elől.“ – Tamási Áron (1897-1966). Állíttatta a magyar-székely író születésének 125. évfordulója alkalmából a magyar Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyarság Háza 2022-ben – olvasható a Komáromi Jókai Színház előcsarnokában december 16-án, ünnepélyes keretek között felavatott, arany színű emléktáblán.

A Tamási Áron 125 Emlékév keretében, a magyarság összetartozása jegyében e napokban nem csak ezt az egyetlen felvidéki táblát leplezték le, hanem további 9 kerül(t) hasonló méltó helyszínekre a horvátországi Eszéken, a szlovéniai Lendván, a kárpátaljai Beregszászon, valamint a németországi Kastlban, az ausztráliai Brisbane-ben, a dél-afrikai Johannesburgban, az argentíniai Buenos Airesben, az
Amerikai Egyesült Államok-beli Clevelandben és a kanadai Edmontonban.

Gál Tamás, a megajándékozott KJSZ igazgatója köszöntőjében egyebek mellett felidézte, hogy a komáromi színtársulat 2009-ben nagy sikerrel mutatta be a Kossuth-díjas Tamási Áron (Farkaslaka, 1897.IX.19 – Budapest, 1966.V.26.) Énekes madár című szerelmes játékát, amely a boldogságkeresésről, az őszinte szerelem erejéről, az emberi jellem visszásságairól és a rossz felett győzdelmeskedő tisztaságról, jóságról szól. „Az 1934-ben írt székely népi játékot eleinte be sem akarták mutatni, mégis mivé nőtte ki magát e remekmű…?!“ – mutatott rá a későbbi hatalmas sikerére.

Majd méltatta a jeles irodalmár pályáját, amelyben visszatükröződik a szülőföldje és hazája iránt érzett mélységes szeretete, ami Amerikába is elkísérte s onnan hazahozta őt. Hangsúlyozta: bár sokfelé járt, valójában sosem tudott elszakadni Farkaslakától, s ez a titka az egyedi életművének. Azután Kányádi Sándor erdélyi magyar költő Tamási Áron sírjára című versét mondta el, amely ekképp zárul: „Kívánhat-é ember többet: derékaljnak szülőföldet s két cserefa tömött árnyát szemfedőnek“. Végül megköszönte Magyarország Kormánya évek óta nyújtott, jelentős erkölcsi-anyagi támogatását.

Azután Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszéde hangzott el. Elöljáróban szólt az általuk kiötlött emlékévekről, amelyek felett Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalt védnökséget, s azokkal a nemzeti összetartozás érzését és élményét kívánták erősíteni. „A Tamási Áron 125 Emlékév ráirányította a figyelmet a magyar-székely író munkásságára, hogy újra nyúljunk a darabjaihoz, epikus költeményeihez, regényeihez, ekképp erősítve a világszerte élő magyarok hazaszeretetét, nemzet iránti elkötelezettségét, egyedi élményt nyújtva a színházi közönségnek“ – fogalmazott.

Majd felidézte, hogy az emlékévben több színház bemutatta a műveit, kiállításokat, illetve világjáró vándorkiállítást rendeztek a tiszteletére. A diákok tanulmányi versenyeken, vetélkedőkön gyarapíthatták a Tamási Áron életével, munkásságával kapcsolatos ismereteiket. Sőt, az idei Csíksomlyói búcsúba a résztvevőket szállító zarándokvonat mozdonyát is az ő arcképe díszítette. A program-sorozat e hétvégén zárul.

Ugyancsak rámutatott, hogy bár a sokat utazott író Amerikába is tett egy próbautat, de visszatért Erdélybe, mert ragaszkodott a mindennapjait és az írásai világát meghatározó szülőföldjéhez, s mindazt, amit e csodálatos tájtól és az őseitől kapott, a műveiben is megtestesítette. Kiemelte: Farkaslaka neki köszönheti a hírnevét és a mai arculatát, azt, hogy a magyarok egyik zarándokhelyévé vált.

Az államtitkár elárulta, hogy a Tamási Áron 125 Emlékév zárásaként a Kárpát-medence és a diaszpóra tíz helyszínén avatnak ugyanilyen emléktáblát. A komáromi emléktábla-avatással egyidőben Eszéken és Lendván a további emléktábláit leplezik le, szombaton Beregszász gazdagodik egy ilyen emléktáblával, a későbbiekben pedig Németországban, Ausztráliában, Dél-Afrikában, Argentíníában, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is tartanak hasonló avatóünnepségeket, 10 táblával szorosabbra fűzve a szétszóródott magyarságot. Mint mondta: a valamennyire felkerült „Nincs módunkban kitérni a hűség elől” mondatot az író 1956-ban szögezte le, s manapság is annak megfelelően kell élnünk és dolgoznunk. Végül a Magyarság Háza és a Tamási Áron-emlékbizottság illetékeseinek, valamint Kövér László házelnöknek s valamennyi bel- és külföldi partnerintézménynek megköszönte az emlékév sikere érdekében kifejtett munkáját.

A Nyitra Megyei Önkormányzat Szövetség-frakciója nevében Csenger Tibor, volt (és remélhetőleg jövendő) megyei alelnök szólt a jelenlevőkhöz. Megtiszteltetésnek tartja azt, hogy a Felvidékre, illetve az idén 70 éves komáromi színházba is került egy emléktábla. „A KJSZ megszolgálta, hogy egy ilyen méltó ajándékot kapott, s mivel a fenntartója Nyitra megye, ahogy eddig, úgy ezentúl is mindent megteszünk azért, hogy a felvidéki magyar kultúra egyik fontos bástyájaként egyre méltóbb feltételek között működhessen, és sokáig megmaradjon” – fejtette ki. Ő is köszönetet mondott a magyar kormány felvidéki magyarságnak nyújtott sokrétű támogatásáért, s mindenkinek áldott ünnepeket, erőt-egészséget kívánt.

Az esemény fénypontjaként Potápi Árpád János államtitkár Gál Tamás színidirtektorral együtt leplezte le az előcsarnokot „bearanyozó” emléktáblát.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMatovič: Örülök, hogy nem mondtam le, kezdődik a kampány
Next articleČaputová: 2023 első felében előrehozott választásra van szükség