HAZA KÜLFÖLD Tamás Ilonka néni és Burián László Szent István-díjat és érmet kapott Esztergomban

Tamás Ilonka néni és Burián László Szent István-díjat és érmet kapott Esztergomban

897
hirdetés
44832 mti2Az Esztergomi Vármúzeumban március 27-én Kövér László, az országgyűlés elnöke és Beer Miklós püspök díszvendégsége mellett Dr. Tamás Aladárné Ilonka néni kapta a Szent István-díjat. Burián László atyát, aki 1947-ben a kitelepített magyar híveket követte Csehországba, emlékéremmel tüntették ki. A Vármúzeum lovagterme zsúfolásig megtelt az ünneplő közönséggel.

A Szent István-díjat Balogvölgy tanító nénije, Tamás Aladárné Szűcs Ilona kapta, méltatását Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke ismertette. Tamás Ilonka néni 1912. május 16-án született Várgedén, Gömör megyében. Már gyermekkorában az volt az álma, hogy tanító lesz. Tanulmányait Várgede után a Római katolikus Szt. Orsolya-rendi Magyar Tanítóképző Intézetben folyatta Pozsonyban. Nagybalogon a Református Felekezeti Elemi Iskolában kezdett tanítani. Ezután következtek az ínséges idők, 18 évig nem taníthatott. 1958-ban került vissza Nagybalogra, a Magyar Tannyelvű Alapiskolába. Munkásságáért vasoklevelet, rubinoklevelet, a Szlovák Köztársaság Aranyplakettjét, a Magyar Köztársaság Oktatási Miniszterének Elismerő Oklevelét kapta meg. Miután 2010-ben kérte vosszahonosítását, azaz újra magyar állampolgár lett, megfosztották szlovák állampolgáárságától. Azóta minden fórumon kifejezei tiltakozását, ezért 2012-ben civil helytállásáért Petőfi-díjat kapott Rimaszombatban, majd átvehette az Emberi Méltóság Tanácsa díját, elsőként a Magyar Becsület Rendet, valamint a Pro Probitate – Helytállásért díjat is.
„A magyar állam nevében ígérem, hogy az ön és magyar sortársai ügyét sohasem fogjuk feledni. Az ön emberi tartása arra kötelez bennünket, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy mindenki megértse és elfogadja, mi magyarok nem valami ellen tartozunk össze, hanem önmagunkért. Mindent meg fogunk tenni, hogy Szlovákiában is megértsék, nem csak a múltunk közös, a jövőnk is” – mondta Kövér László az elismerés átadásakor.
Az Országgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy Európai Unió 28 tagállama mintegy 500 millió lakosából 40 millió ember őshonos nemzeti44832 mti közösség tagja, aki számbeli kisebbségben él. Ezen kisebbségek jogainak biztosítására nincsenek érdemben használható nemzetközi normák – tette hozzá.
„Európai etnikai közösségek több tízmillió tagja él részleges jogfosztottságban, és az Európai Unió a politikailag és erkölcsileg is egyre tarthatatlanabb helyzet rendezésének még a kezdeményezésétől is elzárkózik” – jelentette ki Kövér László.
A díjat  Kövér László hátelnök, Bihari Antal, a Szent István-díj alapítója és Koditek Pál, a kuratórium tagja adták át.
A Szent István-emlékérmet a Párkányban élő, s még mindig szolgálatot teljesítő és szintén sokak által ismert és tisztelt 92 éves Burián László pápai káplán- esperes (mindenki Laci bácsija) kapta, méltatását Beér Miklós váci megyéspüspök tartotta.  Burián László elismerését a nyugalmazott plébános betegsége miatt Gyurcsó Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye helynöke vette át. A köztiszteletnek örvendő katolikus pap életútja, sorsa a felvidéki magyar sors, szintén példaértékű a felvidéki magyarság előtt. Az utóbbi években számos rangos díjat kapott, mégis ez a díj bizonyára egyik legkedvesebb lesz számára, hisz hányatott sorsának, életének nagy részét ebben a térségben éli.  Az emlékérem a Körzeti Televízió Esztergom díja, elsősorban olyan környékbeli személyek kaphatják, akik a helyi közösség érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek.
A programot Kondor Katalin, a Magyar Rádió korábbi elnöke vezette, aki üdvözölte a megjelent közéleti személyiségeket: Schmitt Pál korábbi köztársasági elnököt, Volner Pál államtitkárt, az esztergomi térség parlamenti képviselőjét, Tókés László EP képviselőt, Szili Katalin korábbi házelnököt, a KTI elnökét, Erdélyi Géza nyugalmazott református póspököt, a Magyar Közösség Pártjának vezetőit: Csáky Pált, Farkas Ivánt, Szigeti Lászlót, továbbá Rimaszombat város polgármesterét Šimko Jozefet.
Külön tisztelettel üdvözölték az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét, Lomnici Zoltánt, és a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki polgárokat: Dolník Erzsébetet, Kassai Gyula református lelkészt, Fehér Istvánt és Gubík Lászót.
Meghívott díszvendégek között voltak a Szent István-díj korábbi kitüntetettjei,  többek közt a Béres házaspár, Buzánszky Jenő, Duray Miklós, Tőkés László, Wittner Mária valamint Melocco Miklós szobrászművész, a díj alkotója és Pécsi L. Dániel, az emléklap alkotója.
A Szent István-díj kuratóriumának alapító elnöke, Prokop Mária művészettörténész jókívánságait fejezte ki a két díjazottnak, és azt mondta az ünnepség résztvevőinek: Ahogy Melocco Miklós Szent Istvánt felemelt kereszttel ábrázolja a díjként átadott szoborplasztikán, úgy Tamás Ilonka néni és Burián Laci bácsi is a keresztet felemelve élik tartalmas életüket.
Az ünnepségen közreműködött Sárisápi Bányász Fúvószenekar Drága Bálint karmester vezetésével; Glázer Bálint, párkányi versmondó; az ipolybalogi Lőrincz Sarolta Aranka népdalénekes, az esztregomi Szent Erzsébet Iskola énekkara, Vereckei Attila karnagy vezetésével; Mészáros János Elek énekművész; a kéméndi Vasvirág Néptáncegyüttes Tóth Bianka vezetésével.
A díjátadásról az esti órákban bővebb beszámolóval és képriporttal jelentkezünk.

Felvidék.ma

hirdetés