HAZA RÉGIÓ Találkozási pontok – A Magyar Népmese Napja Komáromban

Találkozási pontok – A Magyar Népmese Napja Komáromban

871
hirdetés

41848Jól ismerik Komáromban is az Aranyszőrű bárányka történetét, mégis sokan voltak kíváncsiak – gyermekek, pedagógusok, szülők – hogyan végződik Lőrincz Margit színművész előadásában e csodás népmese a Kossuth téren, ahol a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület tartott szórakoztató gyermekrendezvényt Benedek Elek születésének évfordulóján, azaz a Magyar Népmese Napján, szeptember 30-án.

A mese – tartják a szakértők – egy találkozási pont, és olvasása a családi életnek egy olyan eseménye, ahol a szülő, a nagyszülő hosszú órákat tölthet el gyermekével, unokájával. Ezt sok család mára elfelejtette, pedig vitathatatlan, hogy – bár az egyik legősibb műfaja az irodalomnak – a mese népszerűsége mit sem változott az évszázadok során. Hatása és ereje nem, „csupán” olvasási kedvünk csökken rohamosan.

Számos olvasásfejlesztő program indulásáról hallani, melyek arra vállalkoznak, hogy előmozdítsa a gyermek és felnőtt együttolvasását. Pedig ehhez  – miközben e kezdeményezések sem feleslegesek – csak jó mesék kellenek.
A magyar népmesék éppen ilyenek! Mégis, a rajzfilm-csatornák bugyutaságai közt egyre inkább ismeretlenek.

Ezért is volt nagyszerű gondolat, amikor a Magyar Olvasástársaság 2005-ben felvetette: mindazoknak, akiknek fontos még a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, azoknak szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.
Így is lett, s mivel – mint tudjuk – a mese nem ismer határokat: azóta hozzánk is eljutott e kezdeményezés, és idén a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Komáromban a Magyar Népmese Napját. Sőt keletebbre, a nógrádi Füleken, az elmúlt hét végén országos népmese-konferenciát is rendeztek ez alkalomból a Felvidéken, ahol újabb határvonalakat átlépve, szó volt többek között a magyar és a szlovák népmesék különbségeiről, de legfőképpen a hasonlóságaikról.
A komáromi rendezvényen Lőrincz Margit, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja, aki a napokban ünnepelte 80. születésnapját, mesélte el a Benedek Elek gyűjtéséből ismert Aranyszőrű bárány történetét, majd az Eötvös Utca Magyar Tannyelvű Alapiskola Tekergők bábcsoportjának „Cirkusz” című játéka következett. Végül két kosár került a „porondra”, melyekből óvodások, iskolások rajzait húzták ki. A legszerencsésebbek könyvjutalomban részesültek, a Benedek Elek meséi-sorozat egy-egy kötetét kapták kézhez. Kívánjuk: gyermek és szülő mind többet találkozzon hasonló könyvek felett!

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleA komáromi vár megadására emlékeztek
Next articlePozsony felújítaná, a bencés rend visszaperelné az oroszvári kastélyt