HAZA HÍR-MIX Tájékoztató az egészségügyi helyzetről a Komáromi járásban

Tájékoztató az egészségügyi helyzetről a Komáromi járásban

2917
hirdetés

Ma délután a komáromi városházán tartott sajtótájékoztatót az aktuális pandémiás helyzet kapcsán Keszegh Béla polgármester, Filkó Gabriella, a kórház igazgató-helyettese és Viola Miklós, Nyitra megye önkormányzatának egészségügyi bizottságának elnöke.

Keszegh Béla a sajtótájékoztató elején kiemelte a város, az Agel kórház és a mobil oltóközpontot üzemeltető Medchir k.f.t. közti kíváló együttműködést. Elmondta továbbá, hogy a városban az első oltást felvevők száma a napokban átlépte az 50%-ot a teljes beoltottság pedig 47% körül mozog.

Filkó Gabriella elmondta, hogy jelenleg a kórházban jobb a helyzet mint a második hullám alatt volt, ami annak is köszönhető, hogy a járásban a harmadik hullám még nem érte el a csúcsot. A kórház alkalmazottainak közel 90%-a oltott, jelenleg egy van betegállományban, hárman pedig karanténban. Leszögezte, hogy az alkalmazottak fáradtak, hiszen még ki sem pihenték a második hullámot és már jött a harmadik. Egyelőre zajlanak a műtétek is, azonban sokan a járványhelyzetre való tekintettel visszamondták azokat. A mai naphoz 17 covid fertőzöttet kezelnek a kórházban, 6 covid gyanús van és 6 páciens van az intenzív osztályon, melyből négyen vannak lélegeztetőgépen, ketten pedig oxigénterápiát vesznek igénybe. A harmadik fázisban 45 reprofilizált férőhelyük van, 6 intenzíves ágy. Az intenzíves ágyak ugyan megteltek, de a 45 ágy valamennyién tudják biztosítani az oxigénes kezelést, mivel azokat a kórház legmodernebb részlegén hozták létre. A kórházban az oltások munkanapokon reggel 7 órától délután kettőig tartanak, igény szerint.  Most a napi átlag 200-500 oltás. Legerősebbek a hétfő és a péntek, illetve a keddi nap amikor az egydózisú Jansen vakcínával oltanak. Az oltást felvevők aránya kb. 50-50% az első adaggal, illetve a harmadikkal oltottak közt. Ideális ha az oltakozni vágyók regisztrálnak, de az nélkül is lehet menni, viszont ez esetben ha lehet ezt 10-11 óra után tegyék. Az igazgató-helyettes elmondta, hogy 12-15 éves korig a betegség lefolyása gyenge, vagy tünetmentes, de gyermekeket is oltanak igény szerint 12 év felett, szülői kísérettel. A szülészeten van kialakítva külön szoba covidos anyukáknak, így probléma nélkül tudják lefolytatni ilyen esetben is a szüléseket.

Ezután Keszegh Béla elmondta, hogy a mobil oltópontok, Dr. Viola Miklósnak köszönhetően mekkora segítséget nyújtottak az idősek oltásában, de például a Harcsás városrészben élő romák oltását is felvállalták, melyet a város szociális munkásai koordináltak.

Viola Miklós kiemelte, hogy a MEDCHIR k.f.t. által üzemetletett mobil oltópont Nyitra megye déli régióit látja el, olyan embereknél, aki valamilyen oknál fogva nem tudnak eljutni az oltást végző központokba. Nagyon jónak mondta az együttműködést a járás polgármestereivel, minek köszönhetően csaknem 7500, többnyire 50 év feletti lakost tudtak már beoltani. Véleménye szerint ennik is, és az Agel kórház sikeres kampányanak köszönhetően is a Komáromi járás a legjobbak közt van Nyitra megyében. Az utóbbi tíz napban megemelkedett az igény az oltások iránt, amit ő nagyon bíztatónak tart, hiszen véleménye szerint csak az oltással lehet stabilizállni a helyzetet. Fontosnak tartotta elmondani, hogy ugyan az oltott személy is elkaphatja a covidot, de a betegség lefolyása lényegesen könnyebb lesz mint az oltatlanoknál. A komáromi kórház covid osztályára kerültek mintegy 90%-a oltatlan, és ezért is szeretné bíztatni mindazokat akik még kételkednek a vakcínákban, hogy ha tehetik minél előbb vegyék fel az oltást. Viola Miklós Nyitra megye önkormányzatának szociális bizottságának is a tagja, így tájékoztatni tudott a nyugdíjasotthonok helyzetéről is. Elmondta, hogy a hét folyamán kerül a járás utolsó nyugdíjasotthonában is beadásra a harmadik oltás, úgy az ott lakóknak, mint az alkalmazottaknak. Nagyon pozitívan értékelte, hogy az otthonok többsége szinte teljesen oltott és ennek köszönhetően a harmadik hullámban még nem jelentkeztek itt gócpontok. Biztosnak tartja, hogy az otthonok sokkal kisebb veszélynek vannak kitéve mint az előző hullámban. Jelenleg még az otthonokban nincs általános látogatási tilalom, de egyre több üzemeltető dönt úgy, hogy a lakókat védve inkább preventíven betiltják a látogatást.

Keszegh Béla elmondta, hogy a mobil oltásoknak köszönhetően valóban sokkal jobb a helyzet mint az előző hullámban és nem érzékelhető  pánik helyzet sem a városi otthonokban. Továbbá a saját példáját hozva elmondta, hogy az oltott is elkaphatja a covidot, viszont esetében is gyenge lefolyású volt a betegség. Ezért is arra kér mindenkit, hogy inkább halgasson ezügyben az orvosokra, mint a politikusokra, vagy az internetes „szakemberekre”.

Viola Miklós hansúlyozta, hogy szombatonként Gútán lehet felvenni az oltást, reggel nyolc órától délután négyig. Továbba a hétvégék valamelyik napján a járás valamelyik településén is oltanak, melyet előre meghirdetnek a facebookon is. A mobil oltópontokon mintegy 25000 oltást adtak be ezidáig és egyetlen egy súlyos mellékhatást sem regisztráltak, ami véleménye szerint szintén bizonyítja, hogy a vakcína biztonságos.

Filkó Gabriella még elmondta, hogy a kórházban az intenzív osztályon kezelt covid páciensek  100%-a oltatlan volt. Az oltottak is kerülnek ugyan kórházba, azonban ők nem jutnak az intenzív osztályra és hamarabb is felépülnek. A teszteléssel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg a kórházban naponta 300-350 embert tesznelnek AG teszttel, melyeknek most a pozitivitása 10-12%. A PCR teszteket pedig előregisztráció alapján végzik továbbra is.

Keszegh Béla elmondta még, hogy a város az alkalmazottainak heti két tesztelést biztosít, de vannak kapacitásaik a többi állami hivatal alkalmazottai tesztelésére is ha arra igény volna, illetve annak anyagi  terheit az állam átvállalná. Kiemelte továbbá, hogy a hivatal valamennyi osztálya jelenleg zavartalanul működik. Ezután megköszönte Viola Miklósnak, hogy a megyei közgyűlésben a frakciójuknak, nagy csaták után sikerült átültetni, hogy a volt nővérszálló az Agelhoz kerüljön, mely azt felújítja és ismét eredeti rendeltetése szerint fogja működtetni. Ez is szerinte biztosíthatja, hogy megfelelő személyzet lesz a kórházban, ugyanis hiába vannak modern eszközök ha nincs hozzájuk elég ember aki kezelje azokat. Elmondta még, hogy a város díszítése lassan befejeződik, de a lockdown miatt a következő két hétre tervezett valamennyi kultúrális programot törölniük kellett. Tervben voltak az adventi műsorok, vásár és új helyszínként a jégpályán is terveztek programokat. Bizakodásának adott hangot, hogy legalább karácsony előtt még fog lehetni valamilyen programot megtartani.

 

 

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleEgyre jobban bővül a strand
Next articleMarad a koldulás? De kitől?