HAZA RÉGIÓ Tábori vizit az SZMPSZ-nél, ahol alkotni nyáron is jó

Tábori vizit az SZMPSZ-nél, ahol alkotni nyáron is jó

575
hirdetés

Javában folyik a humorral, játékkal és kiegészítő műsorokkal fűszerezett tehetséggondozás a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által egyidejűleg, július 4-8. között megtartott XVII. Jókai Mór Vers – és Prózamondó Táborban, a jubiláló X. Harmos Károly Képzőművészeti Alkotótáborban és az újdonságnak számító I. Lego-Robotika Táborban. A táborlesünk során lelkes, aktív tanulókkal, foglalkozásvezetőkkel és a felügyeletet biztosító pedagógusokkal találkoztunk.

Pataky Ádám színművész-drámapedagógus egy tucat kamasz táborozóval

„Ez alkalommal összesen 104 alapiskolást táboroztatunk, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Kisebbségi Kulturális Alap és Komárom város önkormányzata támogatásának köszönhetően olcsóbban, mint más szervezők. A bennlakók az ötnapos foglalkozásokért, valamint a Danubius Szállóban biztosított szállásért és étkezésért csupán 70, a hazajárók pedig 50 eurót fizettek. Legtöbben, 64-en a jubiláló „Harmos Tábort“, 20-20-an pedig a legrégebben működő „Jókai Tábort“ és az újdonságként bevezetett Lego-Robotika Tábort választották. Míg az első helyszínéül a Jókai Mór Alapiskola szolgál, a másik két tábor a Selye János Egyetem Tiszti Pavilon-beli osztálytermeiben kapott helyet. A két hosszabb ideje működő, művészeti jellegű táborunkba minden nyáron főként a humán beállítottságú gyerekeket várjuk, a műszaki beállítottságúak számára pedig idén ötlöttük ki a Lego-Robotika Tábort, amit a szükséges eszközökkel a kassai Talentum Alapítvány támogat“ – mondta el a Ma7-nek Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke.

Az SZMPSZ legrégebbi táborának nemzeti színű becsalija

Míg odakinn zuhogott az eső, egy-egy osztályteremben a budapesti származású, Nagymegyeren élő Pataky Ádám színművész-drámapedagógus és Povázsánszki-Kőműves Noémi, kecskeméti színművész vezetésével a pénteken bemutatandó összeállításukat készítgették a „Jókai Tábor” résztvevői. Eközben a harmadik foglalkozásvezető, a korábban Felvidék-szerte is sikeresen turnézott „Versvándor”, Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi pedagógus a „Harmos Tábor” diákjait örvendeztette meg az irodalmi összeállításával. Azelőtt pedig egy mozgássérült, féli kisfiúval egyénileg is szívesen foglalkozott. Ma fél héttől mindhárom tábor lakói megnézhették Gál Tamás Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész A nagyidai cigányok című előadását a Jókai Színházban.

Az ifjabb vers- és prózamondó táborozók

„Budapestről 2013-ban költöztem Dunaszerdahelyre, ahol megalapítottuk a Rivalda Színházat, jelenleg pedig a nagymegyeri Janiga József MAI-ban vezetek dráma-csoportokat, valamint Alistálon és Csilzradványon is vannak különböző korosztályú csoportjaim. A táborban egy tucat 13 év feletti kamasszal foglalkozom. Eközben a fiatalabbak a másik teremben, Noémi vezetésével gyarapítják az ismereteiket. Különféle hasznos gyakorlatokat, drámapedagógiai játékokat iktatunk be a napi programba. A Danubius Szálló nagytermében pénteken 14 órakor kezdődő zárórendezvényen pedig bemutatunk egy mini előadást, amelyet több forrás alapján összeállítva, a táborozók karakterére szabtam. Most éppen azt gyakoroljuk, aztán kívíncsiak vagyunk Gál Tamás színidirektor produkciójára…” – nyilatkozta Pataky Ádám.

A táborozók, foglalkozásvezetők és pedagógusok csoportképe

Bár e táborba nem csak a színészpálya felé kacsingató diákokat várják, ám az eltelt bő másfél évtized során pár hajdani táborozó a színészpályán érvényesült. Talán ugyanez majd az alistáli Szabó Rékának is sikerül, aki elárulta: „Ősszel leszek kilencedikes, aztán a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumba jelentkezem. Örülnék, ha egyszer valóra válna a nagy álmon, és színész lehetnék, mert a színpadi játék és a kulisszák mögötti élet is nagyon vonz. Ennek érdekében rendszeresen járok Pataky Ádám tanár úr óráira, valamint külön énekórákra is beiratkozom, s az alistáli Csip-Csirip Színjátszó Csoportban is gyarapítom a tudásomat. Az idei Gondold újra! című darabunkkal elnyertük a Duna Menti Tavasz gyermekzsűrijének a különdíját, ami mindnyájunkat jóleső érzéssel töltött el. Nagyon várom a szerda délutánt, amikor a Jókai Színház kulisszatitkaira annak épületében, a jelenlétünkben derül fény…“.

Hanesz Angelika az I. Lego-Robotika Tábor két lány résztvevőjével

A Lego-Robotika Táborban Hanesz Angelika pedagógus, a kassai Talentrum Alapítvány ügyvezetője és mentora foglalkoztott a két tehetséges lány kivételével, fiúkból álló csapattal.

„Itt nem csak programozást és robotikát tanítok, hanem a játékos informatikán keresztül egyebek mellett a logikus gondolkodást és a problémamegoldó, illetve az argumentációs készséget is fejlesztem. Mindezeknek az élet bármely területén nagy hasznát vehetik, s az efféle tudás egyre jobban felértékelődik. A táborozókkal együtt készítjük el a feladatot, majd annak a megoldását, tesztelését és továbbfejlesztését is. A robotikai készletünk konkrét programozási feladatokra épül, s élvezetes módon oldjuk meg a feladatokat, mintha játszanánk. Például a megszabott útvonalakon átmenni és megállni tanítjuk a robotokat, amelyek motorok segítségével mozognak, és szenzorokkal érzékelik a környezetüket. Nagy kihívás számunkra, hogy mit mutassunk be a zárórendezvényen, valószínűleg az majd egy-egy működő robot konkrét feladat-megoldása lesz. Az a lényeg, hogy mozogjon, és azt csinálja, amire mi előzőleg beprogramozzuk” – fejtette ki a Talentum csapatával több nemzetközi versenysikert elért szakember.

Hatalmas érdeklődés mutatkozott a jubileumi X. Harmos Károly Képzőművészeti Alkotótábor iránt

A „Harmos Táborban” immár egy évtizede szebbnél szebb művek újszerű, látványos képzőművészeti technikákkal készülnek. A táborozók létszáma hat foglalkozásvezető közreműködését indokolja, akik a következők: Jókainé Kiss Éva művésztanár, valamint Kiss Gabriella, Tóth Andrea, Maticsek Regina és Bóna Tímea pedagógius, illetve Tóth Réka Márta egyetemi hallgató. Az alkotásokból rendezett kiállítás is a zárórendezvényen lesz szemrevételezhető. Addig azonban a foglalkozásokon és a már említett kísérőműsorokon kívül Jóba Tamás és Varga Tamás pedagógus vezetésével történelmi városnézés, szabadtéri lazulás a Holt-Vágnál, mozilátogatás, Viczencz Andrea táncoktatása, a Radnóti nyomában című, továbbá az Arany János és Petőfi Sándor barátságáról, illetve Szent Lászlóról szóló dokumentumfilm levetítése, sok-sok meglepetéssel párosuló diszkó DJ Szemivel is szerepel(t) a műsorban. Végül, de nem utolsó sorban megemlítendők a nappali és éjszakai felügyeletet biztosító pedagógusok: Salgó Gabriella, Darida Szilvia, Urbánek Enikő, Hajnovič Gabriella és Alexandra, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy a szülők egész héten nyugodtan dolgozhassank, biztonságban tudva az utódaikat.

Hatalmas érdeklődés mutatkozott a jubileumi X. Harmos Károly Képzőművészeti Alkotótábor iránt

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

fotók: Nagy-Miskó Ildikó és Drozd Milan

hirdetés