Kezdőlap HÍR-MIX Szupramolekuláris laboratórium Komáromban

Szupramolekuláris laboratórium Komáromban

503
MEGOSZTÁS

Minőségi szintet lépett az egyetemi kémiaoktatás

Még 2015-ben kiépítették az egyetem speciális kémiai laboratóriumát, ahol nemzetközi szinten végzik a szemmel nem látható, kisméretű részecskék kutatását. Az ilyen részecskék felhasználása – Mészáros Róbert professzor elmondása szerint – leginkább a biotechnológiára, a napelemek gyártására, illetve az orvostudományra jellemző. A napokban a Nanokémiai és Szupramolekuláris Laboratórium az Európai Fejlesztési Alaptól félmillió eurót meghaladó, a tudományos kutatás fejlesztésére fordítható, vissza nem térítendő támogatásban részesült a Selye János Egyetem Tanárképző Karának Kémia Tanszéke.

Az egyetem Kémia Tanszéke ezeknek az anyagoknak a kutatásával járul hozzá a fejlesztésekhez. Az elnyert támogatás által a fejlesztéseknek köszönhetően erősödik a jelenleg már nemzetközi elismertségnek örvendő laboratórium és a tanszék kutatási kapacitása, a tudományos munkákba is több hallgatót és szakembert tudnak bevonni. A projekt pozitív hozadéka, hogy az eszközöket és a tudományos eredményeket használhatják a kémia szakos hallgatók is. A tanszék kémia szakos hallgatói így nem csupán a tanári pályát választhatják, hanem módjuk nyílik a gyógyszeriparban, a vegyiparban, vagy az energetikai szférában való elhelyezkedésre is.
A Selye János Egyetem Nanokémiai és Szupramolekuláris Laboratóriumában egyelőre alapkutatás és a tudományosság támogatása folyik, de későbbiekben megnyílhat az út a nagyobb cégekkel való együttműködéshez is.

 

DUNATÁJ HETILAP 5/2020

hirdetés