HAZA vélemény Szövetség: Az emberek elutasították a népszavazás kampánycélokra használását

Szövetség: Az emberek elutasították a népszavazás kampánycélokra használását

751
hirdetés

A választók kinyilvánították, hogy elutasítják a népszavazással való visszaélést és politikai kampánycélokra való felhasználását – reagált a parlamenten kívüli Szövetség-Aliancia a népszavazás hivatalos eredményére. A párt rámutatott, hogy az előrehozott választás kihirdetését csakis a parlamenti képviselők tudják megoldani, ezért a szükséges alkotmánymódosítás mihamarabbi elfogadására szólítja fel őket – tájékoztatta a TASR-t Magdeme Klára, a Szövetség szóvivője.


„Az országszerte alacsony részvétel nem azt jelenti, hogy az emberek többsége nem akar előrehozott választást, és ezt tiszteletben kell tartania a visszahívott és ideiglenesen megbízott kormánynak és a kormánypártoknak is. Tudatosítaniuk kell, hogy az alacsony részvétel nem adja vissza sem társadalmi támogatottságukat, sem parlamenti többségüket” – közölte Magdeme Klára.
A Szövetség szerint a parlament már kedden (január 24.) elfogadhatná az előrehozott választás mihamarabbi megrendezéséhez szükséges alkotmánymódosítást.
Az állami választási bizottság megerősítette, hogy érvénytelen az alkotmánymódosításról szóló szombati (január 21.) népszavazás. A részvétel 27,25 százalékos volt, az érvényességhez 50 százalékot meghaladó részvételre van szükség. Szlovákia történetének kilencedik népszavazását a Smer-SD kezdeményezte más ellenzéki pártokkal.

TASR

hirdetés
Previous articleÁllami választási bizottság: Érvénytelen a népszavazás, 27,25%-os a részvétel
Next articleAz operettkirály című dokumentumfilm észak-komáromi bemutatóján jártunk