HAZA KÜLFÖLD Szlovénia „műszaki akadályt” épít Horvátországgal közös határán

Szlovénia „műszaki akadályt” épít Horvátországgal közös határán

890
hirdetés
Röszke, 2015. november 7. Egy lengyel határõr, egy magyar, egy cseh és egy szlovákiai rendõr (b-j) a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. november 7-én. Ezen a napon megkezdte a szolgálatot a schengeni határ védelmét segítõ, 43 fõs lengyel határõrkontingens. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Röszke, 2015. november 7.
Egy lengyel határõr, egy magyar, egy cseh és egy szlovákiai rendõr (b-j) a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. november 7-én. Ezen a napon megkezdte a szolgálatot a schengeni határ védelmét segítõ, 43 fõs lengyel határõrkontingens.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szlovénia szükség esetén drótkerítést is tartalmazó „műszaki akadályt” emel a következő napokban Horvátországgal közös határán a migránsáradat megfékezésére – jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök keddi rendkívüli ljubljanai sajtótájékoztatóján.

    Miro Cerar elmondta: kormánya hétfői ülésén úgy döntött, hogy Szlovénia schengeni határán ideiglenes műszaki akadályt épít, beleértve a kerítést is, amelynek az lesz a célja, hogy bizonyos pontokra terelje a migránsokat. A szlovén miniszterelnök leszögezte, „a határt teljesen nem zárják le”, és annyi migránst fogadnak, amennyit el tudnak látni.
    Cerar ezt azzal magyarázta, hogy kormánya úgy ítélte meg, nem csökken és nem is lassul a nyugat-balkáni útvonalon Nyugat-Európába tartó migránsok áradata.
    Nem az a cél, hogy „lezárjuk a határt”, az nyitva marad, hanem az, hogy „kontrolláljuk a menekültáradatot és megakadályozzuk a menekültek átáramlását a határon” – hangsúlyozta.
    „Harmincezren vannak jelenleg is úton az EU felé, akiknek érkezését Szlovéniába csütörtökre várjuk, és akiknek száma nem csökken a külső (uniós) határokon” – mondta, majd hozzátette: a nyugat-balkáni útvonalon érintett országok nem tartják magukat a brüsszeli migrációs csúcson kötött megállapodásokhoz.
    A miniszterelnök figyelmeztetett, hogy Szlovénia akár már egy-két napon belül nagyszámú migránsáradattal szembesülhet, miközben Ausztria és Németország bejelentette, naponta csak 6000 migránst fogad területén, ezért akár több ezren is feltorlódhatnak az országban.
    Szlovénia a legkisebb ország a balkáni útvonalon, és nincs arra lehetősége, hogy nagyobb számú migránsáradatot engedjen be területén – tette hozzá.
    „Az egyre rosszabb időjárási viszonyok miatt ez humanitárius katasztrófához is vezethet, ugyanis nem leszünk képesek szavatolni számukra az ellátást” – húzta alá. Cerar szerint ez biztonsági szempontból is nagy problémát jelent az országnak.
    „Miniszterelnökként nem engedhetem meg, hogy ez bekövetkezzen, ezért úgy döntöttem, hogy az elkövetkező napokban Szlovénia a schengeni határán ideiglenes műszaki akadályt épít” – szögezte le, hozzáfűzve: a szomszédos országokat már értesítették az intézkedésről.
    Mint mondta, európai szinten az uniónak nincs elképzelése a migrációs válság rendszerszintű megoldására, szerinte erre utal az a tény, hogy nem tudják megfékezni a migránsok áradatát az EU külső határán, Görögországban.
    Cerar mindazonáltal kijelentette: a szigorítások ellenére, amelyet a Horvátországgal közös határán kíván bevezetni, Szlovénia továbbra is „szolidáris és emberséges” marad a többi EU-tagországgal, ami a migrációs válság aktuális kezelését illeti.
    Szlovéniának 670 kilométer hosszú határa van Horvátországgal. A kétmilliós országban október közepe óta 171 130 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

MTI

hirdetés
Previous articleVárják a jelöléseket a Szlovákiai Civil Becsületrendre
Next articleMINI Cooper S 5D: Teljes értékű kiskompakt, 192 lóerővel