HAZA GAZDASÁG Szlovákiát választotta új gyára számára a Jaguar Land Rover

Szlovákiát választotta új gyára számára a Jaguar Land Rover

1255
hirdetés

jlrSzándéknyilatkozatot írt alá a Jaguar Land Rover és a pozsonyi kormány arról, hogy a vállalat új autógyára Szlovákiában épül meg – ezt Robert Fico szlovák miniszterelnök jelentette be kabinetje rendkívüli keddi ülése után.

    Arról, hogy a 2008-tól az indiai Tata Group tulajdonában lévő Jaguar hol építi meg legújabb gyárát, korábban ellentmondásos információk jelentek meg, ezek egy része Lengyelországot, más részük Szlovákiát valószínűsítette helyszínül.
    A szándéknyilatkozat aláírása után, következő lépésként, az autógyár a szlovák kormánnyal közösen egy megvalósítási tanulmányt készít az új üzem megépítéséről, ennek alapján, várhatóan még az év végéig, aláírják a beruházásról szóló végleges megállapodást – jelentették szlovák hírügynökségek.
    „A dokumentumban közösen kinyilvánított szándékunkat, jelentős lépésnek tartjuk a Szlovákia számára stratégiai befektetés megszerzéséhez” – mondta a szándéknyilatkozat aláírásának bejelentését követően Robert Fico kormányfő. Hozzátette: a dokumentum által olyannyira sikerült közelíteni a Jaguar Land Rover és a pozsonyi kormány érdekeit, hogy országa „előnyös helyzetű, lehetséges lokalitássá” lépett elő.
    A Jaguar új üzemének – amely a pozsonyi VW, a nagyszombati PSA és a zsolnai Kia után már a negyedik szlovákiai autógyár lehet – a tervek szerint Nyitrán kellene megépülnie úgy, hogy a gyártás már 2018-ban megkezdődhessen. Szlovák sajtóközlések szerint a beruházás értéke meghaladja majd az 1,3 milliárd eurót, s az új gyárban megközelítőleg 6 ezer ember találhat munkát.
    A Jaguar Land Rover új üzemének gyártókapacitása a tervek szerint évi 300 ezer gépkocsi lesz. Ennek köszönhetően csaknem harmadával emelkedhet a Szlovákiában készülő személygépkocsik száma. Ez a szám tavaly az egymilliót közelítette, ami a három jelenleg Szlovákiában működő autógyár kapacitásainak határát súrolta.
    A Jaguar Land Rover új üzeme a vállalat már meglévő – Nagy Britanniában, Kínában, Indiában működő -, illetve Brazíliában már építés alatt álló gyárainak gyártókapacitását lesz hivatott bővíteni. A cég – a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által idézett – nyilatkozata szerint, az új gyár helyszínének kiválasztásakor az erős helyi beszállítói hálózat, valamint a jó logisztikai infrastruktúra alapján választotta Szlovákiát.


MTI

hirdetés
Previous articleTeljesen megújul az uszoda tanmedencéje
Next articleFelhívás városi támogatások lehívására