HAZA GAZDASÁG Szlovákiáé a harmadik legnyitottabb gazdaság az EU-ban

Szlovákiáé a harmadik legnyitottabb gazdaság az EU-ban

1030
hirdetés

Tavaly Szlovákia rendelkezett a harmadik legnyitottabb gazdasággal az Európai Unióban (EU), a sorrendben első Luxemburg és második Írország után – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet csütörtökön jutattak el az MTI-hez.

    A Szlovákiából exportált termékek és szolgáltatások értéke 2013-ban csaknem elérte az ország GDP-jének 98 százalékát, ugyanakkor a termék- és szolgáltatás behozatal értéke a GDP 91 százalékát tette ki. A két adat összesítése alapján tehát az ország gazdaságának nyitottságát jelző GDP arányos mutató elérte a 189 százalékot, ami a harmadik legmagasabb érték volt az EU-ban – áll az elemzésben.
    A szlovák gazdaság az ország történetében még soha nem volt ilyen mértékben nyitott – mutatott rá Dana Spacírová a szlovák pénzintézet elemzője, hozzátéve: a szlovák export és import GDP-hez viszonyított értéke a 2009-es válságév óta – amikor a 2000-es év értékére, a GDP 142 százalékára esett vissza – folyamatosan nő.
    A vizsgált időszakban a V4-ek országai közül is Szlovákia gazdasága mutatta a legnagyobb mértékű nyitottságot. Míg Csehországban a termék és szolgáltatás kivitel és behozatal összesített értéke a cseh GDP 184 százalékát tette ki, Magyarország esetében az arány 151, Lengyelországnál pedig 93 százalék volt. A lengyel gazdaság viszonylag alacsony mértékű nyitottsága azzal függ össze, hogy belső piaca másfélszer nagyobb, mint a három másik V4-es ország belső piaca együttvéve – teszi hozzá az elemző.


MTI

hirdetés
Previous articleVíz, Zene, Virág Fesztivál, a nyár slágere!
Next articleTovább csökkennek a Smer preferenciái