HAZA BELFÖLD Szlovákiában kitűzték a jövő évi parlamenti választások időpontját

Szlovákiában kitűzték a jövő évi parlamenti választások időpontját

812
hirdetés

valSzlovákiában 2016. március 5-én, szombati napon tartják a következő – az ország történetében hetedik – parlamenti választásokat – jelentette be Peter Pellegrini, a pozsonyi törvényhozás elnöke csütörtökön.

    A parlamenti választásokon indulni kívánó politikai csoportosulásoknak a szabályozás értelmében legkésőbb 90 nappal a választások előtt, ez esetben december 6-ig be kell jegyeztetniük indulási szándékukat és választási listájukat.
    Bár a pártok egy része már hónapokkal a voksolás időpontjának kihirdetése előtt megkezdte nem hivatalos kampányát, a hivatalos kampány a voksolás időpontjának kihirdetése után veszi kezdetét, és két nappal a voksolás előtt, a 48 órás kampánycsend kezdetével ér véget. A hatályos törvények szerint a hivatalos választási kampányra Szlovákiában legfeljebb 3 millió eurót költhetnek a listát állító politikai csoportosulások, ilyen jellegű kiadásaik átláthatóságát egy nyilvános kampányszámlának kellene biztosítania.
    A szlovákiai parlamenti választásokon megközelítőleg 4,3 millió választópolgár vehet részt, az érvényes voksok alapján áll majd össze az új pozsonyi törvényhozás, melynek hagyományosan 150 tagja lesz. Szlovákiában a parlamenti választások rendszerint a legnagyobb részvételi arányú voksolásnak számítanak, a legutóbbi – 2012 márciusában tartott – előre hozott parlamenti választáson a választópolgárok több mint 59 százaléka járult az urnákhoz.
    A jelenlegi összetételű pozsonyi parlament ezen a héten kezdte meg hivatali időszakának utolsó ülését, ez a tervek szerint december első felében ér véget. Érdekességnek számít, hogy a pozsonyi törvényhozás az eredeti tervekkel ellentétben mostani összetételében az új évben már nem ül össze. Az erről szóló döntést a napokban jelentette be Peter Pellegrini házelnök.

MTI

fotó: illusztráció

hirdetés
Previous articleMagyar-Szlovák Határmenti Nyílt Nap 2015
Next articleKorlátozta a pozsonyi törvényhozás a külföldi pártok szlovákiai tevékenységét