HAZA GAZDASÁG Szlovákiában háromszorosára nőtt a jelzáloghitelek összege hét év alatt

Szlovákiában háromszorosára nőtt a jelzáloghitelek összege hét év alatt

961
hirdetés

hitelEgy év alatt 12 százalékkal emelkedett, hét év alatt pedig csaknem háromszorosára nőt a jelzáloghitelek összege Szlovákiában – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

2013 első félévének végén Szlovákiában közel 14 milliárd eurót (megközelítőleg 4200 milliárd forint) tett ki a jelzáloghitelek összege, ez 12 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban és közel háromszorosa volt a 2006 végén kimutatott összegnek.
Szlovákiában a lakosság 8,2 százaléka lakott jelzáloghitelre vásárolt vagy azzal megterhelt ingatlanban 2011 végén, ami több mint duplája volt az öt évvel korábbinak – mutatott rá az országban működő kereskedelmi bankok és az Eurostat adataira támaszkodó elemzésében a pénzintézet. A trend ellenére Szlovákiában az Európai Unió (27,4 százalék), az eurózóna (28,3 százalék) és a környező országok átlagánál is alacsonyabb a jelzáloggal terhelt ingatlanban élők aránya: 8,2 százalékot tesz ki. Európában ez az arány Svédországban a legmagasabb (65,9 százalék) és Romániában a legalacsonyabb (0,6 százalék). A vele határos országok közül Szlovákiában a legalacsonyabb, Ausztriában pedig – ahol 25,7 százalékot tesz ki – a legmagasabb. A sorban a környező országok közül Ausztriát Magyarország követi (23,1 százalék), majd Csehország (18,1 százalék) és Lengyelország (8,4 százalék) következik.
Szlovákiában a jelzáloghitellel terhelt ingatlanban élők túlnyomó része gyermekes család (az ilyen ingatlanban lakók több mint 80 százaléka) és csupán kisebb részük (nem egész egyötödük) egyedülálló személy vagy gyermektelen pár.

MTI

hirdetés
Previous articleOlcsóbban kaphatná a földgázt a szlovák gázművek a Gazpromtól
Next articleUtasokkal teli buszt robbantottak fel Volgográdban (videó)